Cijena nafte pala je za gotovo pet posto jučer popodne, javlja Anadolu Agency (AA).

Cijena sirove nafte pala je za 4,77 posto, te sada barel iznosi 55,51, u odnosu na ranijih 58,29 američkih dolara.

Do naglog pada cijene jučer došlo je usljed povećane isporuke nafte iz Sjedinjenih Američkih Država u kojima su dnevne zalihe u samo jednom tjednu porasle na 10,9 milijuna barela.

U veljači su dnevne zalihe iznosile 9,2 milijuna barela.

U tjednu koji se završava na 3. travanj ukupne zalihe barela u SAD-u su iznosile 482,4 milijuna, što je najveće nagomilavanje nafte u zemlji zabilježeno od 2001. godine.

Porast zaliha sirove nafte dovele su do prezasićenosti ponude na globalnom tržištu.

Pored toga, u utorak je Saudijska Arabija koja proizvodi i izvozi najveće zalihe nafte u svijetu javila da je dnevni prosjek proizvedene nafte tijekom ožujka bio 10,3 milijuna barela, premašivši rekord od 10,2 milijuna barela dnevno koji je zabilježen u kolovozu 2013. godine.

Saudisjki ministar za naftu Ali al-Naimi izjavio je da očekuje da se proizvodnja nafte u zemlji na dnevnom nivou zadrži na 10 milijuna barela, a shodno tome i da se stabilizira njena cijena u svijetu.

Također, je dodao da njegova zemlja ne koristi svoj energetski resurs u političke svrhe i da se nema namjeru natjecati sa proizvođačima drugih energetskih izvora.

"Naprotiv, pozdravljamo proizvodnju svih novih energetskih izvora koja će doprinijeti stabilnosti na tržištu", izjavio je Al-Naimi.