Na londonskom je tržištu cijena barela nafte u ponedjeljak ujutro pala na najniže razine od 2004. godine jer su ulagači zabrinuti zbog prevelike ponude, dok je potražnja slaba zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Nakon što je prošloga tjedna pala oko 2,5 posto, jutros je na londonskom tržištu cijena barela skliznula daljnjih gotovo 2 posto, na 36,17 dolara, što je njezina najniža razina od 2004. godine.
Tako je zaronila i ispod 36,20 dolara, što je bila njezina najniža razina na vrhuncu globalne financijske krize 2008. godine, piše Hina.

Na američkom je tržištu, pak, barel jutros pojeftinio za 30-ak centi, na 34,40 dolara.

I na američkom i na londonskom tržištu cijene su nafte pale za više od dvije trećine od polovice 2014. godine, kada su se kretale iznad 100 dolara i kada je započeo trend pada cijena.

Pad cijena nafte posljedica je, kažu analitičari, slabosti potražnje zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

S druge strane, proizvodnja je i dalje visoka jer se najveći svjetski proizvođači ne uspijevaju dogovoriti o smanjenju proizvodnje kako bi podržali cijene.

Uz to, cijene su nafte pod pritiskom zbog visokog tečaja dolara, nakon što je prošloga tjedna američka središnja banka Fed po prvi puta od 2006. godine povećala ključne kamatne stope.