Kako je i najavljeno, cigarete su u BiH od jučer skuplje za 10 do 20 feninga, a riječ je o ukupno 26 brendova, koji izlaze iz proizvodnih pogona Tvornice duhana Sarajevo, "Reemtsma GmbH" Hamburg te "Imperial Tobacco" Skoplje.

Praktično, pušačima kojima je potrebna jedna kutija dnevno mjesečni trošak za ovaj porok već od ovog mjeseca bit će "teži" i do šest maraka.

Između ostalih, na kioscima i u ostalim prodajnim objektima poskupjeli su brendovi Davidoff Classic, West Red, Royal Blue, Diva Slims, Drina Gold i brojni drugi, pišu Nezavisne.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, rekao je da su prodavači, u čijoj su ponudi cigarete koje su danas poskupjele, dužni da u roku od deset dana dostave UNO BiH popisne liste koje sadrže podatke o zalihama cigareta kojim je cijena povećana.

On je kazao da je prihod od akciza na duhan i duhanske prerađevine lani iznosio 757,9 milijuna KM. Kako je dodao, taj prihod je 2009. godine bio "težak" tek 449,4 milijuna maraka.

Inače, stručnjaci, koji ističu da svako poskupljenje cigareta prouzrokuje smanjenje broja pušača, nadaju se da će i ovaj val rezultirati takvim trendom. Podsjećaju i na brojne štetne efekte duhanskog dima.

"Sagorijevanjem duhana stvara se 4.000 štetnih sastojaka, od kojih je 45 izrazito kancerogeno. Dokazano je da su tumori gornjeg respiratornog sistema u više od 80 posto slučajeva uzrokovani pušenjem", rekao je ranije Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duhana pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.