Cigarete iz Fabrike duhana Sarajevo (FDS) iz BiH transportirane su i kupcima s područja pod kontrolom libijskih islamističkih terorističkih organizacija bliskih Al Qaidi i ''Islamskoj državi'', piše Deutsche Welle.

Transport je obavljan preko kosovske tvrtke ''NPT Kosova Tabacco SH.P.K''. Najveći dioničar ''Fabrike duhana Sarajevo'' (FDS) s oko 40 posto dionica je Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), odnosno Ministarstvo poljoprivrede ovoga bh. entiteta.

Prema dokumentaciji crnogorske Uprave carina iz 2014. godine, tvrtka ''NPT Kosova Tabacco SH.P.K'' je u dva navrata u crnogorskoj luci Bar ukrcavala cigarete za tvrtku-primatelja ''Umal Behar Shipping'' koja je registrirana u libijskom gradu Bengaziju.

Bengazi je tada bio u rukama radikalne islamističko-terorističke skupine Ansar al-Sharia.

Iz ''Fabrike duhana Sarajevo'' priopćili su da s tvrtkom ''NPT Kosovo Tobacco SHPK'' surađuju duži niz godina.

''FDS nikada nije imao kontakte s kompanijom 'New Eastern Management INC'. Plaćanje spada u komercijalne uvjete poslovanja FDS-a i kupaca, i isto je u skladu sa pravilima poslovanja FDS-a i važećim zakonskim propisima o vanjskotrgovinskom poslovanju“, priopćio je Mustafa Bibić, eksport-menadžer ''Fabrike duhana Sarajevo''.

On nije odgovorio na pitanje tko su predstavnici kosovske tvrtke s kojom posluju i zašto je plaćanje dogovoreno 120 dana od datuma fakture. Rok plaćanja obično ne bi trebao biti duži od 30 dana od ispostavljene fakture, što je standardni rok plaćanja i u zemljama Europske unije.

Kompletan tekst možete pročitatina stranicama Deutsche Welle.