Fabrika duhana Sarajevo d.d. priopćila je danas da su njihovi proizvodi proizvedeni po vrhunskim recepturama od najkvalitetnijih domaćih i uvoznih duhana, originalno upakirani u različite pakovne jedinice, te da ih distribuiraju isključivo putem regularnih kanala prodaje: malih i velikih trgovina, kioska, tržnih centara, benzinskih postaja, a označeni su zakonom propisanim trošarinskim markicama i proizvođačkom deklaracijom.

Ističu da svaki proizvod koji ne sadrži spomenute elemente nije proizveden u Fabrici duhana Sarajevo i predstavlja krivotvoreni proizvod. FDS se oglasio s obzirom na sve učestalije prijave građana da pojedinci neovlašteno vrše usluge "dostave na kućnu adresu" duhana navodno proizvedenih u Fabrici duhana Sarajevo d.d.

Također, skreću pozornost potrošačima da je prodaja proizvoda pod robnom markom FDS-a na bilo koji drugi način izvan spomenutih kanala prodaje, nelegalna i podliježe kaznenoj odgovornosti. Dodatno, upozoravaju da su duhani koji se prodaju na nelegalne načine nekvalitetni, nekontrolirani, nisu propisno tehnološki obrađeni, uz to i tretirani štetnim kemikalijama, te predstavljaju veliku opasnost po zdravlje svih koji ih konzumiraju.

Na bazi analiza uzoraka "krijumčarenih duhana" koje su prikupili na brojnim prodajnim mjestima u BiH, a koje su urađene u akreditiranim laboratorijama za kontrolu duhana u Njemačkoj, sa sigurnošću tvrde da isti sadrže ostatke teških metala, smrtonosno opasnih pesticida, te kemijske supstance koje ozbiljno mogu narušiti zdravlje konzumenata.

S obzirom da prodaja krivotvorenih duhanskih prerađevina na crnom tržištu, osim što šteti ugledu vrhunskog proizvođača kakav je FDS, postaje ozbiljan društveni problem s karakteristikama organiziranog kriminala, iz te kompanije ponovno apeliraju na sve odgovorne osobe, tijela i institucije da učine maksimalne napore da zaustave ovu i slične protuzakonite prodaje.

''U prvom redu očekujemo hitnu intervenciju policijskih tijela, tržišnih i ostalih nadležnih inspekcija, Uprave za neizravno oporezivanje, entitetskih ministarstava zdravstva itd. na suzbijanju ove pojave koja može imati katastrofalne posljedice najprije po zdravlje građana, a zasigurno i na punjenje proračuna BiH'', priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću FDS d.d. (Bljesak.info)