Objavljen je kontroverzni izvještaj o tome kako je CIA mučila zarobljenike osumnjičene za terorizam. Njihove metode, poput simuliranja utapanja bile su i gore nego što se do sada mislilo. Uz to lagali su i Kongresu i Bijeloj kući. Zbog objavljivanja ovog izvješća podignute su mjere sigurnosti u američkim veleposlanstvima diljem svijeta. Tisuću marinaca u stanju je pripravnosti

Nakon napada 11. rujna, CIA je počela sa svojim programom u sklopu rata protiv terorizma. Stravične detalje, dokaze o kršenju ljudskih prava, otkriva prvi javni dokument o metodama koje je CIA koristila.
Zarobljenici su mučeni seksualno, simulacijom utapanja, držanjem u skučenim prostorima, nije im nije dano spavati i po više od tjedan dana. Neki su i umrli u zatvorima.
'Povijest će nam suditi po tome koliko smo odlučni biti društvo kojim vlada zakon i po tome koliko smo spremni reći ružnu istinu i obećati nikada više', rekla je Diane Feinstein, predsjedavajuća senatskim odborima.
Objavljivanje ovog izvješća moglo bi izazvati odmazdu. 'Postoje naznake da objavljivanje ovog izvješća može predstavljati povećan rizik za američke objekte i građane diljem svijeta', kaže glasnogovornik Bijele kuće, Josh Earnest.

Godine prikupljanja materijala, 50 milijuna dolara trebalo je da se sastavi izvješće na gotovo 7 tisuća stranica. Iako su i republikanci i demokrati na početku bili jedinstveni i podupirali objavljivanje izvješća, brzo nakon početka istrage republikanci su svoju potporu povukli, kao i dio demokrata.
Bivši predsjednik brani agente kao istinske domoljube. 'U ratu protiv terorizma obavještajna zajednica je jedan od ključnih alata naše obrane. Ako uhvaćeni terorist ima informacije o uroti protiv naše domovine, moramo znati što on zna', rekao je 2007. George W. Bush.
CIA-ine metode bile su brutalnije nego što se mislilo, lagali su zakonodavcima i Bijeloj kući. Djelovanjem obavještajne službe bavilo se i američko ministarstvo pravosuđa, ali nisu našli ništa sporno. Na glavno pitanje po čijoj političkoj odluci je CIA radila - nema odgovora. Krivnja se uglavnom svodi na nesavjesne niže razine te obavještajne službe.

dnevnik.hr