Uzgoj voća i povrća u BiH sve više dobija na značaju. Iako se poljoprivrednici često žale kako se od poljoprivrede ne može živjeti, primjer uzgoja malina i ostalog jagodičastog i bobičastog voća (jagode, kupine, aronija, ribizle i borovnice) pokazuje da ipak postoji mogućnost profitabilne proizvodnje.

Prema podacima organizacije Švicarski caritas, koja podržava ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje u BiH, četvoročlana obitelj uzgojem malina na dva duluma zemlje može zaraditi 10.000-12.000 maraka godišnje kada su urod i cijena prosječni, što je isto kao i da rade u nekoj prosječnoj firmi.

Hemo Jusović, projekt-menadžer u Švicarskom Caritasu, kazao je da se kod nas najviše uzgajaju maline, jagode i kupine, jer smo u tome konkurentni sa kvalitetom i cijenom, dok uzgoj aronije, ribizle i borovnice nije posebno interesantan iz razloga što je konkurencija mnogo veća i tržište nam je ograničeno.

Potražnja za voćem, posebno malinom, jagodom i kupinom na europskom tržištu je velika, a dokaz da je voće iz BiH na cijeni je i to što trgovci iz EU dolaze kod nas da na vrijeme ugovore godišnje isporuke.

"Prošle godine je prodato sve što je proizvedeno u BiH, cijena je bila dobra, iako su količine bile manje zbog vremenskih nepogoda, ali svi su bili zadovoljni, i proizvođači i otkupljivači. Prošle godine je u BiH proizvedeno 7.000 tona maline, a ove godine se očekuje 8.000-9.000 tona. Potražnja ove godine je dobra, a može se očekivati i viša otkupna cijena, što znači da smo konkurentni na europskom tržištu", rekao je Jusović.

Otkupom voća, povrća i šumskih plodova u BiH bavi se 17 kompanija, a kapaciteti hladnjača koje koriste ove kompanije iznose više od 9.000 tona.

prvi.tv