Lino Červar otpisao je šestoricu igrača za prvu utakmicu Europskog prvenstva protiv Srbije. To su Pešić, Marić, Kontrec, Jaganjac, Buntić i Ivić.
 
Hrvatski izbornik tijekom prvenstva može promijeniti šestoricu igrača - dvojicu nakon prve utakmice, dvojice u drugoj fazi i dvojicu u finalnom dijelu turnira.
 
Hrvatska prvu utakmicu na prvenstvu kojem je domaćin igra sutra protiv Srbije (20:30). U splitskoj skupini su još Švedska i Island.

"Atmosfera je dobra, to vidimo i to nas raduje", poručio je Červar u uvodu konferencije za novinare.
 
Od vratara je za Srbiju otpisao Pešića, od pivota Marića i Kontreca, od lijevih vanjskih Jaganjca te od desnih vanjskih Buntića i Ivića.
 
"Oni ostaju s nama, bit će tu, bit će spremni uskočiti. Prvenstvo nije kratko, turnirski sustav je poseban... Vjerujem u sve igrače. Ljudski je to da će ova moja odluka nekoga povrijediti, ali tako je to u sportu."
 
Zlato?
 
"Naravno da ja želim uvijek najviše. Mi smo godinama u vrhu, biti među pet je veliki uspjeh, a kamoli osvajati medalje. Nikad se više neće ponoviti kao ono iz 2003. i 2004. da zadnja reprezentacije Eura u sljedećih 18 mjeseci postane svjetski i olimpijski prvak. Ipak, nisam toliko hrabar da mogu reći kako osvajamo zlato. Recite mi da sam kukavica, ali nemam toliku snagu."
 
Nakon generalke protiv Crne Gore kritizirao je igru. Jesu li riješeni problemi?
 
"Rekao sam što mislim. Da je sve bilo besprijekorno, ne bi bilo motivacije ni s moje strane, a ni od strane igrača. Bilo je solidno, bilo je padova... Dva detalja su me razljutila, prigovori sucima i promašeni ziceri. Možda sam zato bio iživciran nakon utakmice."
 
Situacija s Duvnjakom?
 
"Važan je, naravno da je važan. Međutim, meni su važni i mnogi drugi igrači. Cindrić, Vori... Duvnjaka moramo čuvati..."
 
Reprezentacija je sjajno dočekana u Splitu.
 
"Želim ovu priliku iskoristiti još da zahvalim Splitu u moje ime, ime igrača i HRS-a. Riječ hvala je jedna obična riječ, to je poštovanje. Ja imam veliko poštovanje prema Splitu i svim ljudima. Na svakom koraku vidimo da smo ovdje poželjni. Svi daju sve od sebe."
 
Vori: Srbija nas je pokušala zavarati
 
Na pressici je bio i Luka Cindrić.
 
"Sigurno je da izborniku nije bilo lako donijeti ovu odluku, ali mi smo spremni i jedva čekamo početak prvenstva i prvu utakmicu", rekao je srednji vanjski Vardara.
 
Igor Vori pohvalio je atmosferu u momčadi.
 
"Svaki trening, svaku vježbu smo dali svoj maksimum. Ja kao najstariji sam ponosan na nas i atmosferu u momčadi."
 
Srbija?
 
"Srbija je jako nezgodna momčad, ja ih respektiram. Ne smijemo ih podcijeniti, jedina nam je prednost što igramo pred svojim navijačima. Izgubili su pet utakmica, ali mislim da je to bilo zavaravanje nas."
 
Červarovih 16 za Srbiju:
 
Vratari: Alilović, Stevanović
Pivoti: Vori, Musa
Lijeva krila: Mihić, Štrlek
Desna krila: Horvat, Čupić
Lijevi vanjski: Gojun, Mandalinić, Mamić
Desni vanjski: Kopljar, Stepančić
Srednji vanjski: Duvnjak, Karačić, Cindrić