Nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u, slovenski premijer Miro Cerar otkazao je posjet Hrvatskoj koji je bio najavljen sljedeći tjedan, objavila je slovenska agencija STA.

"Prije dva dana smo se dogovorili da ćemo se sastati sljedeći tjedan u Zagrebu kako bismo razgovarali o pitanju granice, što znači i o implementaciji arbitražne presude. Nakon ovoga što je u zgradi UN-a pred svim državama svijeta premijer Plenković rekao, on je od tog dogovora odstupio", izjavio je Cerar za RTV Slovenija.

"To je potpuno neprihvatljivo stajalište koje onemogućuje bilo kakav razgovor u Zagrebu i zato moj odlazak tamo sljedeći tjedan više nema smisla", rekao je Cerar.

Kazao je da će Slovenija učiniti sve što je potrebno za implementaciju arbitraže.

"Ne bude li Hrvatska surađivala u tome, bit će problema. To nitko ne želi", upozorio je.

Slovenska diplomatska ofenziva

Plenković je u New Yorku rekao da je upravo Hrvatska ta koja se pridržava međunarodnog prava, odgovarajući na napade slovenskih dužnosnika da Hrvatska ne poštuje međunarodno pravo jer ne priznaje arbitražnu presudu o granici proizašlu iz procesa koji je Slovenija kompromitirala.

Upitan o svom osvrtu na granični prijepor sa Slovenijom i odluku arbitražnog suda u njegovu govoru pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda, Plenković je rekao novinarima kako je Hrvatska zemlja koja je s obzirom na svoju veličinu posvećena i privržena provedbi međunarodnog prava.

"To je najveći zaštitnik zemalja naše veličine i stoga smatram da sve što radimo moramo u tom kontekstu voditi. Poruka je bila da u biti naglašavanjem onoga da ga se mi pridržavamo otklonimo neke spinove i teze da smo mi ti koji ga se ne pridržavamo. Dakle, to je bio smisao te poruke i zato smo to u ovom trenutku vrlo jasno artikulirali i vjerujem da će tu doći i do malo većeg razumijevanja kod svih onih aktera koji su tu poruku čuli", rekao je Plenković.

Slovenija je zadnjih tjedana pokrenula diplomatsku ofenzivu vršeći pritisak na Hrvatsku da provede arbitražnu presudu o međusobnoj granici koju ne priznaje, s glavnim argumentom da Hrvatska time ne poštuje međunarodno pravo.

Umjesto dijaloga - nove tenzije

Plenković je rekao u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz "kompromitirane arbitraže" o granici sa Slovenijom i upozorio da takvo slovensko "nepoštovanje međunarodnog prava" obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Cerar je jučer u razgovoru s Plenkovićem potvrdio da će se idućeg tjedna u Zagrebu sastati s njim te dodao da ustraje na tome da glavna tema bude primjena sporne arbitražne presude o granici između dviju država. 

"Dogovorili smo sastanak 27. ovog mjeseca u Zagrebu, gdje ćemo nastaviti razgovor o granici između Slovenije i Hrvatske, pri čemu ću zastupati stajalište da to mora biti središnja tema razgovora, a želim razgovarati o implementaciji", kazao je jučer Cerar za STA.