Trenutno je tijeku velika sigurnosna operacija u blizini muzeja Louvre u Parizu nakon što je jedan čovjek nožem napao vojnike koji su patrolirali ovim područjem.

Francuski premijer Bernard Cazaneuve rekao je da se čini da je ovo "napad terorističkog karaktera", prenosi The Guardian.

Pariška protuteroristička policija vrši istražne radnje nakon što je čovjek s ruksakom nožem ranio jednog vojnika. Drugi vojnik u ophodnji je otvorio vatru.

Napad se dogodio oko 10 sati ujutro, na stepenicama u Carousel du Louvre, podzemnom shopping centru u blizini ulaza u Louvre, koji je jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu.

Michel Cadot, prefekt pariške policije, rekao je da je čovjek potrčao prema vojnicima "naoružan mačetom". Rekao je da je čovjek izvikivao prijetnje i "Allahu Akbar".

Jedan vojnik je zadobio lakše ozljede, a drugi je ispalio pet hitaca. Napadač je ranjen, između ostalog i u stomak.

Cadot je rekao da u napadačevom ruksaku nije bilo eksploziva.

"Imamo posla sa napadom od strane osobe koja je očigledno bila agresivna i predstavljala direktnu opasnost i čije izjave su nas navele da povjerujemo da želi izvršiti teroristički incident", rekao je Cadot novinarima.

Dodao je da je privedena još jedna osoba koja se sumnjivo ponašala, ali za sada se ne čini da postoji povezanost između te osobe i napada.

Vojnici patroliraju u blizini francuskih znamenitosti u sklopu ophodnji koje su započele nakon napada na magazin Charlie Hebdo i pariški supermarket u siječnju 2015. godine.

Glasnogovornica muzeja Louvre je rekla da je muzej "za sada zatvoren", ali nije potvrdila izvještaje da je evakuiran.