"Čudni su izrazi koje koristi  DF kako bi dobio potpore javnosti za ono što se želi provesti, kazao je predsjednik Federacije Marinko Čavara, reagirajući na optužbe Predsjedništva Demokratske fronte kako SDA i HDZ BiH žele izvršiti "ekonomski državni udar u FBiH".

Čavara je , u izjavi za Hrvatski Medijski Servis, ustvrdio kako DF želi provesti samovolju u resorima kojima upravljaju ministri ove stranke u imenovanjima i upravljanju državnim kapitalom u javnim poduzećima Federacije BiH.

-Nasuprot tomu HDZ BiH želi spriječiti samovolju bilo kojeg ministra i omogućiti provođenje zajedničkih odluka i politike Vlade F BiH i programskih načela koja su dogovorena radi uspostavljanja parlamentarne većine u F BiH i  uspostavljanje izvršne vlasti. Prema tome ne može se  dopustiti bilo čija samovolja u upravljanju javnom imovinom FBiH, odnosno takve samobolje kakve su postojale u prošlosti, izjavio je Čavara za Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, Predsjedništvo Demokratske fronte na jučerašnjoj sjednici dalo je "punu podršku politici koju članovi te stranke vode u izvršnoj vlasti i upravljanju javnim resursima". Predsjedništvo DF je zaključilo kako njihovi ministri u Vladi F BiH neće dozvoliti političke smjene i imenovanja, nego samo po zakonskim procedurama i putem otvorenog javnog natječaja u resorima kojima upravljaju njihovi ministri.

Predsjednik F BiH Marinko Čavara kaže kako je javna imovina,imovina svih naroda i građana Federacije BiH te kako oni koji su dobili odgovornost na izborima imaju pravo zajednički upravljati tom imovinom, a ne da "pojedinci samovolju provode u pojedinim poduzećima i rade na štetu naroda i građana F BiH".

Na upit jesu li HDZ i SDA suglasni da se uredba bivše Vlade kojom su ministarstva dobila ovlaštenja imenovati članove Skupštiina i Nadzornih odbora stavi van snage, i to vrati u nadležnost Vlade FBiH predsjednik FBiH je kazao:

– Bit ću do kraja jasan. Vlada Federacije BiH, kao dio izvršne vlasti u FBiH ovlaštena je upravljati državnim kapitalom u poduzećima, u gospodarskim društvima FBiH, i to će biti i ubuduće i vjerujem kako će takav stav dobiti podršku Vlade. Ranija Vlada je svojom uredbom, koja je imala zakonsku snagu regulirala da ovlaštenja Vlade u upravljanju državnom imovinom i državnim kapitalom u gospodarskim društvima prenese na resorna ministarstva. Prema tome ovdje se radi o vraćanje u sustav i transparentnost u upravljanju državnim kapitalom, a ne da ministar pojedinačno upravlja svim poduzećima iz svog resora, samovoljno kako želi, suprotno politici vlade, suprotno dogovorima o načelima suradnje u parlamentarnoj većini, kazao je Čavara za Hrvatski Medijski Servis.

Predsjednik FBiH smatra kako državnim kapitalom i poduzećima u državnom vlasništvu trebaju upravljati osobe neopterećene politikom, koje će na transparentan način biti imenovne, sukladne zajedničkoj politici parlamentarne većine.

-Na pozicijama u javnim poduzećima sada su osobe koje su došle političkim putem, na temelju politike čistki, koju je provela platformaška vlast. Omogućiti da isti kadrovi upravljaju državnim kapitalom u gospodarskim društvima, na temelju propalih politika i odluka političara kojima su glasači na izborima otkazali povjerenje bi bilo pogrešno.Nova vlast ne može imati povjerenje u one koje je imenovala bivša vlast ,u ispravnost odlučivanja, vođenja i upravljanja kapitalom Federacije BiH, kazao je predsjednik F BiH Marinko Čavara za HMS., te zaključio:

– Prema tome želimo da sukladno odgovornosti koju nosi, nova izvršna vlast Federacije BiH ima pravo i upravljati državnom imovinom, na temelju dogovorenih načela, zajedničkih načela i spriječiti bilo kakvo politikanstvo, soliranje i samovolju svakog ministra i na taj način javnosti pokazati da oni koji upravljaju državnim kapitalom u ime Vlade Feracije rade to za dobrobit svih naroda i građana F BiH.