Izgradnja brze cesta Lašva - Nević Polje - Travnik - Jajce, koja predstavlja glavni putni pravac za Federaciju u smjeru zapad - istok, planirano je da počne u drugom kvartalu sljedeće godine, potvrdio je za Dnevni avaz Đenan Salčin, direktor kompanije Autoceste FBiH.

Ova dionica ceste spada u prioritet u radu Autocesta FBiH i Federalne vlade, a Salčin kaže da je planirana trasa brze ceste Lašva - Nević Polje dio nove proširene europske mreže brzih cesta tzv. ruta 2A Lašva - Travnik - Jajce - Banja Luka i, kao vrlo frekventna prometnica, predstavlja odličnu priliku za dodjelu prve koncesije u oblasti izgradnje prometnica na razini Federacije.

Za prvu faza radova Lašva - Nević Polje, ukupne dužine 23,6 kilometara, već je urađen i glavni projekt kojim je utvrđeno najpogodnije povezivanje središnje BiH s budućom trasom autoceste na Koridoru 5C, ali i poboljšanje uvjeta odvijanja prometa duž pravca Sarajevo - Banja Luka. Vrijednost ovog projekta iznosi 434 milijuna KM.

''Postojeća magistralna dionica ceste Lašva - Nević Polje i dalje prema Donjem Vakufu identificirana je kao usko grlo u cestovnoj mreži BiH u svim prethodnim istraživanjima i mrežnim studijama'', kaže Salčin.

Zanimljivo je, navodi Avaz, da će doći do pomjeranja Lašvanske petlje na novu lokaciju, čime će se stvoriti bolje pretpostavke za spajanje brze ceste s Koridorom 5C.

''Na taj način bit će omogućen i bolji priključak magistralnih i regionalnih cesta. Nama je najvažnije da je ovaj projekt usklađen sa zahtjevima lokalne zajednice, odnosno zahtjevima općina kroz koje ove dionice prolaze'', ističe Salčin.

Izvršeni su i projektiranje dodatnih objekata na područjima naseljenih mjesta, dodatna regulacija rijeka te odmorišta sa servisnim i uslužnim objektima.

Prema riječima Salčina, završena je sva studijsko-projektna dokumentacija za ovu dionicu, a na osnovu glavnog projekta, izrađeni su elaborati eksproprijacije kao preduvjet za pokretanje postupka eksproprijacije.

''Prilikom izrade projektne dokumentacije izvršena je i korekcija trase prema Prijedlogu prostornog plana FBiH te je usklađen položaj trase brze ceste s projektima regionalnog vodovoda Plava voda i MHE Merdani'', rekao je Salčin.

Bljesak.info