Donald Trump je izazvao zgražanje javnosti novim objavama na Twitteru, gdje je podijelio snimke jedne od najgorih britanskih ekstremističkih skupina.

Trump je ujutro na Twitteru ponovo objavio video koji je prvo podijelila zamjenica šefa fašističke britanske stranke Britain First (Prvo Britanija), koja se smatra jednom od najgorih ekstremističkih antiislamskih i antiimigracijskih skupina u Velikoj Britaniji.

Trump je objavio njihove snimke koje navodno pokazuju nasilje "islamskih migranata", što su lokalni mediji nakon objave snimaka opovrgnuli. Nakon objave kontroverznih snimki, Trump je napao CNN pozvavši Amerikance da "bojkotiraju lažne vijesti CNN-a".

Zločin iz mržnje, prijetnje, zlostavljanje, poticanje nasilja...

Do objava je došlo nekoliko dana nakon što je zamjenica šefa Britain First Jayda Fransen uhićena zbog govora na skupu u Belfastu, što je posljednja u nizu optužbi protiv stranke za govor mržnje, zlostavljanje na vjerskoj osnovi i poticanje nasilja.

Fransen je optužena za prijetnje i vrijeđanje tijekom skupa Sjeverna Irska protiv terorizma i zakazan joj je sudski rok za 14. prosinac.

"Donald Trump nije dobrodošao u mojoj državi"

Vođa britanskih laburista Jeremy Corbyn reagirao je na Trumpove objave: "Nadam se da će naša vlada osuditi ekstremno desničarske objave Donalda Trumpa. One su odvratne, opasne i prijetnja su našem društvu". Ostali zastupnici nazvali su ih "potpuno sramotnima".

Zastupnica Yvette Cooper pozvala je Amber Rudd i Borisa Johnsona da osude Trumpove objave te izjavila: "Fransen je u ovoj državi već optužena za zločin iz mržnje".

Zastupnik Chuka Umunna izjavio je da "treba odmah povući poziv Donaldu Trumpu u državni posjet, jer on pokušava učiniti mržnju normalnom". Zastupnik David Lammy je izjavio da Trump promovira fašističku, rasističku i ekstremističku skupinu te poručio:

"On nam nije nikakav saveznik ni prijatelj. Donald Trump nije dobrodošao u mojoj državi ni mom gradu".