Kada su u pitanja hakiranja i cyber-napadi – poput prošlotjednog napada tijekom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, često su dežurni krivci na koje svi upiru prstom Rusija i Sjeverna Koreja, a Rusi su ovakve optužbe bez nekih dokaza nazvali "rusofobijom" koju dio zapadnih zemalja provodi protiv njih.

No ovog tjedna iz Velike Britanije stižu teške optužbe u smjeru Putina i ruske vojske te su iz britanskog ministarstva vanjskih poslova javno optužili Rusiju za cyber-napade i širenje virusa koji je u lipnju prošle godine napao brojne kompanije diljem Europe. Virus je sa širenjem počeo u Ukrajini u kojoj je zarazio računala vlade i brojnih kompanija, nakon čega se proširio diljem svijeta, zaustavivši poslovanja u tvornicama, lukama i brojnim uredima. Među napadnutim kompanijama bile su i neke britanske kompanije koje su pretrpjele veliku štetu, a ukupna šteta nastala ovim napadom mjeri se u stotinama milijuna dolara.

Osim što su optužili Rusiju za napad, iz ovog britanskog ministarstva poručili kako oni i njihovi saveznici više neće tolerirati maliciozne cyber-aktivnosti. Ministar obrane Gavin Williamson ovaj je napad prozvao novim razdobljem ratovanja na koji Velika Britanija mora biti spremna odgovoriti, iako nije precizirao o kakvom je tipu odgovora mislio – na kibernetičko ili na pravo naoružanje.

Kategorički odbijamo ove optužbe, prenijeli su na Reutersu poruku iz Moskve te je glasnogovornik vlade Dmitry Peskov rekao kako ove optužbe nemaju nikakve osnove niti ih se može dokazati te je ovo samo još jedan primjer rusofobije.

Inače, osim Amerikanaca i Britanci su optužili Ruse za miješanje u izbore te je krajem prošle godine Theresa May upozorila na lažne priče koje su plasirane u medije, a iza kojih stoje Rusi.