Britanska vlada odgovorila je u subotu građanima, njih više od četiri milijuna, koji su potpisali peticiju da se organizira još jedan referendum o izlasku iz EU-a nakon onog 23. lipnja, objavivši da neće biti drugog glasovanja.

Svaki potpisnik peticije dobio je e-mail s potpisom ministarstva vanjskih poslova u kojem se kaže da "vlada odgovora na peticiju koju ste potpisali".

Tom se peticijom pozvalo "vladu da primijeni pravilo po kojemu treba organizirati još jedan referendum ako se glasovanje u korist ostanka ili izlaska iz EU-a temelji na manje od 60 posto glasova sa stopom sudjelovanja nižom od 75 posto".

"Kao što je premijer jasno rekao u svojoj izjavi pred Zastupničkim domom 27. lipnja, referendum je bio najvažniji izraz demokracije u britanskoj povijesti s više od 33 milijuna osoba koje su mu se odazvale", piše u odgovoru vlade.

"Premijer i vlada jasno su rekli da se radi o jedinom glasovanju za jednu generaciju te da se odluka mora poštivati. Sada moramo pripremiti postupak izlaska iz EU-a i vlada je odlučna zajamčiti najbolji mogući rezultat za britanski narod u tim pregovorima", zaključuje se u elektronskoj poruci.

Britanci su, njih 17,4 milijuna (51,9 posto), 23. lipnja glasovali u korist izlaska Velike Britanije iz EU-a. Izlaznost na birališta iznosila je 72,2 posto, prenosi Hina.