Velika Britanija bi izlaskom iz Europske unije mogla izgubiti 73 milijarde eura, ili 66 milijardi funti godišnje, pokazuju vladini dokumenti koje je otkrio The Times. U najgoroj varijanti, napuštanje zajedničkog europskog tržišta i prelazak na pravila Svjetske trgovačke organizacije mogao bi donijeti pad BDP-a za čak 9.5 posto u idućih 15 godina.

To nije jedino istraživanje koje donosi katastrofične brojke. Ranije ovoga tjedna, konzultantska tvrtka Oliver Wyman predvidjela je nešto manji, ali još uvijek zastrašujući gubitak od 42 milijarde eura ukoliko Britanija tijekom pregovora o izlasku ne bude spremna na određene ustupke prema EU.

Ministarstvo financija očekuje pad vanjske trgovine i stranih investicija za jednu petinu, a negativan učinak tih gubitaka uzrokovao bi smanjenje produktivnosti, što bi pak donijelo veliki pad poreznih prihoda, piše The Times.

Ili kontrola na imigracijama, ili pristup zajedničkom tržištu

Scenarij je izgledan u svijetlu činjenice da nova britanska premijerka Theresa May ne pokazuje previše želje za dogovorom s Europskom unijom. Britanija će morati birati između potpune kontrole imigracija, ili pristupa europskom tržištu po povoljnim uvjetima. Kako stvari trenutno stoje, britanska vlada se fokusirala na imigracije, a ekonomske veze s ostatkom Unije pale su u drugi plan.

Ukoliko napusti europski Sporazum o slobodi kretanja, prema kojem svaki građanin EU može slobodno ući u zemlju, London ne može očekivati da će ostati dio zajedničkog tržišta, stav je EU, pa mračni scenarij s teškim financijskim gubicima za Britaniju izgleda posve realno.

Britanija je već počela osjećati posljedice Brexita. Funta je prošloga tjedan pala na najnižu razinu u više od tri desetljeća, što je uslijedilo nedugo nakon što je premijerka May najavila pokretanje postupka za izlazak iz Europske unije.