Bošnjaci ne mogu politički podčiniti Hrvate u BiH. To je uzaludan posao i gubljenje vremena, izjavio je predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Federalnoga parlamenta Tomislav Martinović, javlja Hrvatski medijski servis.

Martinović je kazao da je danas odnos snaga drugačiji, a drugačije su i geopolitičke prilike.

Danas je europska javnost upoznata i sa statusom hrvatskoga naroda i s nelogičnostima u izbornom zakonodavstvu i upoznata s onim što nigdje u Europi ne postoji da jedan narod drugom bira političke predstavnike, kazao je Martinović.

Naglasio je da oni koji tvrde da se najviše bore za Bosnu i Hercegovinu ruše njezine temeljne vrijednosti, protiveći se načelima zapisanim i Ustavu BiH i u presudi Ustavnoga suda i u rezolucijama europskoga parlamenta.

One koji se zaklinju u ZAVNOBiH, podsjećam da je i u deklaraciji toga tijela još davne 1943. zapisano da BiH ne može biti ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već i hrvatska i srpska i muslimanska, kazao je Martinović.

Komentirao je i predaju odgovora na Upitnik Europske komisije.

Predaja upitnika jeste stanoviti napredak, ali sve ostalo što se događa u BiH ne ide u dobrom pravcu, smatra predsjednik Kluba Hrvata.

Martinović je kazao da je dominacija Bošnjaka, poglavito majorizacija Hrvata u vrijeme Platforme i Alijanse obilato korištena u smislu proračunskih davanja jednima, a uskraćivanja drugima.

Taj neravnomjeran stupanj razvoja osjeti se na hrvatskim područjima, a to najbolje ilustrira činjenica da kroz bošnjačka područja u FBiH imamo izgrađeno 87 km autoceste, dok na hrvatskim područjima, ovdje u Hercegovini, imamo svega 7 kilometara autoceste od Bijače do Međugorja.

Unatoč svemu, izrazio je nadu kako će se do dogovora o izmjenama Izbornoga zakona u BiH doći da bi Hrvati, jednako kao i drugi narodi, mogli izabrati svoje političke predstavnike. U suprotnom, kazao je da vlast u Federaciji BiH i BiH neće moći biti formirana.

(www.jabuka.tv)

Bosna i Hercego