Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u EU i regiji koja u ovoj fazi pristupa Europskoj uniji nema program integriranja u EU, koji, između ostalog, podrazumijeva i plan preuzimanja europskog zakonodavstva, objuavile su Nezavisne novine.

Ovaj program je i obveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali, kako stvari sada stoje, u doglednoj budućnosti neće početi njegova izrada, s obzirom na to da je potrebna prije svega politička volja za taj posao, tvrde banjalučke novine naviodeći kako sama izrada programa, sudeći prema iskustvima zemalja iz regije, može trajati i duže od godinu dana.

Program integriranja u suštini treba odrediti prioritete zakonodavnih i ekonomskih reformi i točno navesti institucije i organe vlasti koji su nadležni za taj posao, ali i rokove u kojima to treba da se uradi.

U Direkciji za europske integracije (DEI) BiH kažu kako su obavljene logističke i stručne pripreme za izradu, ali da je preduvjet za to politička suglasnost.

"Program integriranja ne može izraditi nijedna institucija sama, jer bi ovakav planski dokument trebale prihvatiti sve institucije uključene u proces kao svoj dokument i rade na njegovoj primjeni. Suštinski, ali ne i jedini dio ovog dokumenta odnosi se na plan usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU", rekli su Nezavisnim novinama u Direkciji za europske integracije.

Dodali su kako je u nekim zemljama regije taj dokument izrađen prije odgovaranja na upitnik Europske komisije, što je i te kako olakšalo posao dostavljanja odgovora. Priča o izradi programa integriranja u BiH traje duže od pet godina i gotovo sve vlasti su obećavale da će početi s tim poslom, ali na kraju nije urađeno ništa. Prvobitna pravdanja bila su da je prvo potreban mehanizam koordinacije pa tek onda da se počne s izradom programa integriranja BiH, ali sad već naglašavaju da je bez političke volje suludo ulaziti u taj posao. Program integriranja zemalja regije otprilike ima oko 600 stranica i konstantno se dopunjuje, mijenja, preispituje, a kako će to izgledati u slučaju BiH u ovom trenutku nitko ne može reći.

"Veoma će teško biti bez tog dokumenta, koji treba sadržavati akcijske planove s jasnim rokovima implementacije i na osnovu tog dokumenta prati se sam tijek integracija. Bojim se da je to kod nas na jako dugom štapu, jer uopće se ne priča i ne govori na tu temu", rekao je Goran Radivojac, profesor Ekonomskog fakulteta u Banja Luci i član tima koji je radio Strategiju integriranja BiH u Europsku uniju.

Bljesak.info