U BiH oko 600 građana je imalo štednju veću od milijun konvertibilnih maraka, dok Crna Gora ima 54 milijunaša, a najbogatiji među njima ima štedni ulog blizu 14 milijuna eura.

Krajem prošle godine 54 građanina Crne Gore imalo je depozite od milijun i više eura. Prema raspoloživim podacima dostavljenim od banaka, najveći pojedinačni depozit građana u bankarskom sustavu iznosi 13,7 milijuna eura, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke.

Tko su vlasnici milijunskih štednih uloga ne može se priopćiti jer to ne dozvoljavaju zakoni.

Najveći pojedinačni depozit firme je blizu 56 milijuna eura, a broj milijunaša u bankama se mijenja iz godine u godinu.

Crnogorski mediji podsjećaju kako da ih je u drugoj polovini 2015. godine bilo 53. Najveći depozit koji je glasio na fizičku osobu u Crnoj Gori prije godinu i pol iznosio je 4,13 milijuna eura, dok je 140 poduzeća imalo depozite veće od milijun eura.

Kao ni danas, ni tada nije bilo milijardera u Crnoj Gori. Te godine je bilo 1.750 građana koji su imali na računu više od 100.000 eura, s ukupnom vrijednosti depozita od 446,5 milijuna eura.

Mediji također navode kako se zemlje regije mogu pohvaliti velikim brojem milijunaša u odnosu na broj stanovnika. U Hrvatskoj recimo, po podacima objavljenim krajem prošle godine u tamošnjim medijima, ima 22.000 milijunaša, koji na svojim štednim računima u bankama drže 56,3 milijarde kuna ili 7,35 milijardi eura. U Srbiji su milijunaši oko 18.000 građana, a u BiH oko 600 građana je imalo štednju veću od milijun konvertibilnih maraka.