Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je Feni da su zaprepašteni informacijom da je jedna od zemalja članica EU uložila žalbu na izvoz bh. mlijeka u zemlje Europske unije (EU), koji je od danas trebao početi.

Kalaba je pojasnio da su i iz Mljekare u Livnu obaviješteni da im se suspendira izvoz, te po traženju objašnjenja dobili informaciju da je jedna od članica Europske unije uložila prigovor na odluku da se BiH stavi na listu zemalja iz koje se dozvoljava izvoz mlijeka u zemlje EU.

O tom prigovoru će se raspravljati 16. rujna.

Kalaba je podsjetio da su članice EU mogle do 13.kolovoza dati komentare na listu izvoznika iz BiH, ali da nije bilo prigovora sve do danas, kada je najavljena prva pošiljka mlijeka iz BiH za EU.

''Zaprepašteni smo. Da se to dogodilo u roku kada su članice mogle dati komentare i kada je status liste bio u raspravi među članicama i da su rekli da jedna članica nije dala pristanak, mi bi to shvatili. Ali, na dan kada krene izvoz da se to dogodi, nije nam jasno'', rekao je Kalaba Feni.

Sada treba sačekati, kazao je, 16.rujna kada će se o tome raspravljati.

On je naveo da se ne može govoriti koja je članica uložila žalbu, jer je to, kako su im prenijeli, ''povjerljiva informacija''.

Kalaba je dodao da sve ovo nanosi veliku štetu bh. proizvođačima mlijeka.

Po njegovim informacijama pošiljka koja je trebalo da krene iz Livna za EU već bila i ocarinjena.

Od danas četiri mljekare iz BiH trebalo je da nesmetano izvoze mlijeko i mliječne proizvode u zemlje Europske unije, te vrše njihov provoz preko teritorije EU na druga tržišta.

Na toj listi su mljekare ''Milkos'' Sarajevo, Mljekara Livno, zatim ''Meggle'' Bihać i ''Mlijekoprodukt'' Kozarska Dubica.

Odluku o nedozvoljavanju izvoza potvrdio je i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

On je naglasio da su svi državni i federalni organi ispunili sve zahtjeve za izvoz mlijeka iz BiH i da ne vidi razlog za ovu obustavu, odnosno za žalbu.