Bivši ruski ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev proglašen je krivim za korupciju jer je s dva milijuna dolara mita uvjetovao ruskom naftnom divu Rosnjeft kupnju konkurentske državne tvrtke i osuđen je na kaznu od osam godina u strogom radnom logoru.

Riječ je o najvećem slučaju korupcije od sovjetskih vremena jer je Uljukajev najviši ruski dužnosnik osuđen za korupciju u 18 godina vlasti Vladimira Putina.

2 milijuna dolara mita

Uljukajev (61) je uhićen u studenome jer je bio uhvaćen u primanju 2 milijuna dolara mita od izvršnog direktora Rosnjefta Igora Sečina, bliskog suradnika Vladimira Putina, kako bi njegovo ministarstvo dalo pozitivno mišljenje o Rosnjeftovoj kupnji Bašnjefta.

Mito je primio u gotovini, a tužiteljstvo je na suđenju zatražilo kaznu od deset godina zatvora i novčanu kaznu od 500 milijuna rubalja, što je oko 7 milijuna eura, piše agencija DPA.

Sud je presudio da je dužan platiti 130 milijuna rubalja novčane kazne ili oko 1,9 milijuna eura, piše agencija AFP.  

Odbacio presudu kao nepravednu

Uljukajev je odbacio presudu kao "nepravednu", ustvrdivši da su optužbe "apsurdne", a sudski proces "okrutna i monstruozna provokacija" i politički motiviran udarac bliskog suradnika predsjednika Putina.

Moskovski sud tvrdi da je Uljukajev planirao dobiti mito kako bi se obogatio.

"Povijest će me osloboditi optužbe", rekao je bivši ministar gospodarstva, koji je ranije ocijenio da je duga kazna u radnom logoru, u kojem su uvjeti stroži nego u običnom logoru, jednaka "smrtnoj presudi".