BIVŠI predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad uhapšen je jer je navodno poticao pobunu protiv vlasti tijekom aktualnih prosvjeda u toj zemlji, javlja list Al-Quds Al-Arabi, pozivajući se na ''pouzdane izvore u Teheranu''.
 
Ove arapsko-britanske novine, čiji osnivači su palestinski emigranti, izvještavaju da je Ahmadinedžad, tijekom posjeta gradu Bušeru na zapadu Irana 28. prosinca, na dan početka prosvjeda, kritizirao iranski režim, kojem je i sam pripadao do 2013: ''Neki od naših trenutnih lidera žive odvojeno od problema i briga naroda i ne znaju ništa o realnosti društva.''
 
Navodno je dodao da Iran pati od ''loše uprave'' i da vlada predsjednika Hasana Rohanija ''vjeruje da posjeduje zemlju i da je narod neuko društvo''.
 
Ahmadinedžad u kućnom pritvoru jer je kritizirao režim?

Teheran se nije službeno oglasio o Ahmadinedžadovom privođenju, ali Al-Arabi piše da je Ahmadinedžad stavljen u kućni pritvor.
 
Ovo, ako su vijesti točne, nije prvi put da režim, na čelu s ajatolahom Alijem Hamneijem, zatvara političke lidere koji su i sami sudjelovali u vlasti. Bivši premijer Mir-Hosein Musavi tako je stavljen u kućni pritvor nakon izbora 2009. i naknadnih masovnih prosvjeda. Musavi je bio predsjednički kandidat reformističke struje, a izgubio je upravo od Ahmadinedžada, predstavnika ultrakonzervativnog krila islamističkog režima koji vlada Iranom od 1979.
 
Tzv. Zeleni pokret pokrenuo je prosvjede, podržavajući Musavija i odbacujući izbore kao lažirane. Nakon što je 2011. došlo do još jednog vala prosvjeda, potaknutih Arapskim proljećem, Musavi je stavljen u kućni pritvor gdje se nalazi i dan-danas, osam godina kasnije.
 
Iranska državna televizija u međuvremenu je prikazala snimke novih prorežimskih prosvjeda u nekoliko iranskih gradova, gdje su stotine ljudi ponovno vijorile iranske zastave i klicale ''smrt Americi'' i ''smrt Izraelu'', koje krive za poticanje proturežimskih prosvjeda u kojima je ubijeno više od 20 ljudi.