Posljednjih nešto više od 24 sata pokazali su koliko je tržište kriptovaluta podložno vanjskim utjecajima. Naime, cijena najpoznatije kriptovalute bitcoina pala je za 25 posto prije blage stabilizacije. No i dalje je u minusu oko 18 posto u odnosu na dan prije. Trenutno se kreće oko 11.200 dolara.

Prema podacima CoinBasea, bitcoin je u posljednjih mjesec dana izgubio nešto više od 40 posto svoje vrijednosti, a ni druge popularne kriptovalute nisu daleko iza njega.

Bitcoin cash je tako u odnosu na dan ranije izgubio 19 posto vrijednosti, ethereum gotovo 17 posto, a litecoin gotovo 19 posto.

Ovaj pad direktna je posljedica rasprodaje na azijskim burzama kriptovaluta nakon vijesti da Kina razmatra obustavu trgovanja kriptovalutama. Prema nekim informacijama koje su se pojavile u medijima, kineska vlada planira u potpunosti blokirati pristup platformama koje omogućavaju centralizirano trgovanje kriptovalutama, javlja Zimo.co.

Dodatni nemir unijele su vijesti o mogućem gašenju burzi kriptovaluta u Južnoj Koreji, trećem najvećem tržištu kriptovaluta na svijetu. Iako odluka još nije donesena, već samo spominjanje gašenja bilo je dovoljno da potakne vlasnike kriptovaluta na rasprodaju.

Steven Maijoor, predsjednik Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala, u razgovoru za Bloomberg rekao je kako bi investitori u kriptovalute trebali biti spremni na gubitak uloženog novca. Istaknuo je kako bitcoin ima veoma nestabilnu vrijednost, što ga onemogućava da se smatra valutom.

Hoće li bitcoin i ostale kriptovalute i dalje bilježiti velik pad, ostaje vidjeti. Prema trenutno dostupnim podacima, cijena odnosno vrijednost najvećih kriptovaluta i dalje bilježi blagi pad.