Rasprave o tome je li bitcoinova cijena, koja je jutros premašila 16.500 dolara, samo napuhani balon koji će se prije ili kasnije ispuhati, ili je prvi korak ka uvođenju bitcoina u uobičajene transakcije, mogla bi biti razriješena veoma brzo. N

aime, započelo je trgovanje bitcoin futuresima. Radi se o financijskom instrumentu u kojem se prodavatelji ili kupci obvezuju da će prodati odnosno kupiti neki proizvod ili valutu po određenoj cijeni, u unaprijed određenom trenutku.

Pojednostavljeno, trgovci bitcoinom mogu se "kladiti" kakva će cijena bitcoina biti u budućnosti. Ako je cijena veća od one koju su oni pretpostavljali i bili spremni platiti, onda će zaraditi. No ako bude manja, svejedno će morati platiti cijenu koju su dogovorili i pretrpjeti gubitak.

Zvuči komplicirano, no iskusni poznavatelji financijskog tržišta (ali i mnogi koji to nisu), futuresima trguju već godinama - najčešće onima vezanima uz sirovu naftu. Međutim, analitičari ističu kako je uvođenje trgovanja futuresima prvi korak ka regulaciji tržišta tom kriptovalutom, piše Zimo.co.

U prvih nekoliko minuta trgovanja vrijednost bitcoina porasla je za 8 posto, a potom je samo nastavila rasti. Prvi futuresi koji su dogovoreni na čikaškoj burzi CBOE, a koja je zbog velike navale čak imala i problema sa serverima, predviđaju da će bitcoin sljedeći mjesec vrijediti više od 18 tisuća dolara, a za dva mjeseca i više od 19 tisuća dolara. Već sama činjenica da je moguće "kladiti" se na vrijednost kriptovalute, a da ne morate posjedovati tu valutu, privukla je mnoge igrače na financijskom tržištu.

U CBOE-u se nadaju kako je ovo samo prvi korak te da će u budućnosti moći ponuditi i druge financijske proizvode i usluge vezane uz kriptovalute. Naravno, pod uvjetom da američke financijske institucije za to daju zeleno svjetlo. Zasad su analitičari veoma suzdržani u bilo kakvim prognozama daljnjeg kretanja cijene bitcoina i drugih kriptovaluta. Međutim, ističu kako će vjerojatno biti potrebno nekoliko tjedana trgovanja futuresima da bi se vrijednost bitcoina stabilizirala.