Kad je u ljeto 2014. za nevjerojatnih i tada rekordnih 100 milijuna eura iz Tottenhama prešao u Real, Gareth Bale stigao je u Madrid kao igrač na kojem će kraljevski klub graditi budućnost i kao zvijezda koja je u to vrijeme bila odgovor na spektakularan transfer Neymara u Barcelonu.
 
Nešto manje od pet godina kasnije Velšanin za kojeg su brojni stručnjaci tvrdili da je siguran dobitnik Zlatne lopte na izlaznim je vratima Reala. Marca, novina izrazito bliska Realu, danas je objavila kako Zinedine Zidane više nema strpljenja čekati da Bale pronađe formu i da će ga klub ovo ljeto staviti na transfer listu.

Početak madridske avanture za Balea bio je više nego dobar. Već u svojoj prvoj sezoni osvojio je Ligu prvaka, u lisabonskom finalu protiv Atletica zabio je i gol, a u finalu Kupa kralja protiv Barcelone možda i najljepšim pogotkom sezone donio je još jedan trofej svom klubu.
 

Tada je izgledalo da se Realu isplatio ogroman novac koji je dao za Balea, ali Velšanin silna očekivanja ipak nije opravdao. Ozljede su bile njegov najveći protivnik, rival protiv kojeg nije znao pronaći adekvatan odgovor, pa je u posljednje dvije sezone Bale više vremena proveo na rehabilitacijama nego na travnjaku. Za vrijeme boravka na Bernabeu Bale je skupio gotovo više ozljeda nego golova. Brojke mu ove sezone i nisu toliko loše, ništa slabije od dobrog dijela ostatka momčadi, ali navijači i uprava kluba od igrača za kojeg su izdvojili 100 milijuna eura očekivali su puno više. U Primeri je ove sezone odigrao 888 minuta, a u Ligi prvaka samo 190. U prvenstvu je zabio šest golova, u Europi svega jedan. Puno premalo za nekoga tko je trebao biti najbolji na svijetu.

Forsiranje nespremnog Balea otežava i blokira put mlađim i potentnim igračima poput Marca Asensija. Toga je svjestan i Zidane pa je Francuz odlučio da mu Velšanin više nije potreban. U Realu su najprije izvjesili cijenu od 90 milijuna eura, no s obzirom na igre koje ove sezone pruža krilni igrač Madriđana, svjesni su da taj novac nikad neće dobiti i Marca piše da će Bale ovo ljeto napustiti klub za puno manji iznos. Kao potencijalni kupci nameću se klubovi iz Premiershipa – Manchester United, Chelsea, ali i Tottenham iz kojeg je stigao u Real.

Tako bi prodaja Garetha Balea trebala biti prva akcija Florentina Pereza u misiji vraćanja navike osvajanja trofeja. Nakon senzacionalne prošle sezone kad je Real pokorio Španjolsku i Europu (kao prvi klub u povijesti Lige prvaka kojem je to uspjelo), ova sezona za Kraljeve je za zaborav.

O obrani naslova prvaka Španjolske u Madridu više nitko ne priča čak niti kroz šalu. Barcelona je pobjegla na ''sto'' bodova prednosti, a Real će se morati ozbiljno oznojiti da uhvati i treće mjesto. U Kupu su doživjeli debakl i Liga prvaka im je ostala zadnja šansa za spas sezone. Nakon prvog meča osmine finala protiv PSG-a na Bernabeu Kraljevi imaju povoljan, ali varljiv rezultat. 3:1 je značajna prednost, no s obzirom na promjenjivost Realove igre ove sezone, ni dva pogotka razlike ne garantiraju im komotan izlet na Park prinčeva.
 
Real je zadnja dva prijelazna roka prespavao. Dok su se konkurenti ozbiljno pojačavali, Zidane je smatrao da pobjedničku momčad iz prošle sezone ne treba dirati i tek je s Theom Hernandezom i Danijem Ceballosom samo kozmetički popunio svlačionicu. No, ni jedan od njih dvojice za sad se nije pokazao kao pojačanje i igrač vrijedan dresa najtrofejnijeg kluba svih vremena. Posljedice očajnog poslovanja došle su na naplatu ove sezone. Ronaldo ni izbliza nije ono što je bio proteklih godina, godine su i njega sustigle, obrana izgleda neuvjerljivije nego ikad u eri Zinedinea Zidanea i jasno je da Kraljevi vape za svježom krvi.
 
Stoga Florentino Perez priprema ozbiljnu rekonstrukciju momčadi za sljedeću sezonu, nužno će biti dobro provjetriti svlačionicu, za to će mu trebati puno novca, a prodaja Garetha Balea i dolazak brazilskog čuda od djeteta Vinciusa Juniora samo su početak. Početak stvaranja jednog novog Reala.