Etno skupina Čuvarice iz Rame s ljubavnom pjesmom „Divojka“ jedna je od ovogodišnjih natjecatelja na Melodijama Mostara. Njihova pjesma „Opadaj lišće“ emitira se na hrvatskoj glazbenoj televiziji CMC, kao i na bosanskohercegovačkim televizijskim i radijskim postajama.  Voditeljica skupine Biljana Glibo je u razgovoru za Pogled.ba otkrila o kakvoj se skupini radi te o njihovim planovima u budućnosti.

Kako ste došli na ideju o sudjelovanju na Melodijama Mostara?
Jedan od naših ciljeva bio je nastupiti na nekom od festivala u BiH ili Hrvatskoj. Sam od sebe nam se nametnuo naš hercegovački festival Melodije Mostara kojeg smatram i najboljim festivalom u BiH. Napravili smo pjesmu „Divojka“, prijavile se i prošle.

Recite nešto više o pjesmi s kojom se natječete „Divojka“.
Tekst za pjesmu „Divojka“ napisao je Žarko Madžar, a glazbu smo skladali sin David, suprug Milenko  i ja. Aranžman je pravio Josip Vukoja Joco, a glasove smo snimile u studiju Amadeus u Sarajevu. Pjesma je ljubavnog sadržaja i pjeva o momku i djevojci koji žele svoju dugogodišnju ljubav ovjekovječiti brakom.

Kakva su Vaša očekivanja od festivala?
Naša očekivanja su već ispunjena samim time što smo dobili mogućnost predstaviti se široj javnosti na ovakvom jednom festivalu. To je odlična prilika gdje možemo pokazati naš etno izričaj koji njegujemo. Smatram da je pjesma dobra i da će ju publika prihvatiti.
 

Kako je osnovana etno skupina Čuvarice?
Sve je počelo s HKUD-om „RAMA“. Društvo smo osnovali 2008. godine. U početku  je društvo radilo kroz folklornu sekciju, međutim s vremenom smo poslije proba folklora ostajale i pjevale i druge pjesme. Vidjevši da u društvu ima potencijala, da članice društva jako vole pjevati, predložila sam da probamo osnovati i pjevačku skupinu. Tako je 2011. godine počela s radom i pjevačka skupina kojoj sam dala ime Čuvarice.

Zašto baš etno skupina?
Zbog načina pjevanja i ljubavi prema tradicijskoj glazbi, odlučila sam da to bude etno skupina. Skupina ima za cilj njegovati i od zaborava otrgnuti tradicijske pjesme svoga kraja, stvarati svoja vlastita djela, izvoditi etno i duhovnu glazbu na jedinstven način gdje ne želimo biti bolje od drugih nego drukčije.

Koliko članova ima skupina i tko su one?
Broj članica je promjenjiv, trenutno skupina ima 23 članice iz cijele Rame. To su mlade žene i djevojke koje vole pjevati. Svoje slobodno vrijeme daruju skupini te tako rade na kulturnom uzdizanju sebe i okoline u kojoj žive. Članice skupine su: Anđa Dedić, Antonela Paponja, Marija Rajič, Lucija Andričić, Marija Čuljak, Marina Malekin, Ljuba Ćurčić, Gabrijela Petrović, Mira Jurić, Milka Pavličević, Marta Galić, Ivanka Pavlović, Mirjana Markešić, Ruža Grubeša, Milica Džolan, Željana Bošnjak,Ana Papak, Nada Krešo,Adrijana Ripić, Delfa Vlajčić, Martina Brekalo, Marija Petričević i ja. Skupina ima svoje svirače, a to su David  i Milenko Glibo.

Jeste li očekivali veliku popularnost prilikom osnivanja skupine?
O popularnosti nismo nikad ni razmišljali. Volimo pjevati i, akobogda, to ćemo raditi i dalje. Želimo se družiti, ispuniti svoje živote i širiti pozitivnu energiju. Svojim primjerom želimo pokazati da ljubav prema glazbi, obitelji, svom hrvatskom narodu, zavičaju, običajima nadilazi sve prepreke. Sretne smo da je publika uvijek zadovoljna i oduševljena našim nastupima, što nam daje poticaj za daljnji rad.

Nastupate u prepoznatljivoj crnoj odjeći s pojasom istkanog ramskog motiva. Tko je zaslužan za taj styling?
Glazba koju izvodimo, ime pa i imidž su tri elementa koja idu zajedno. Posebno što dolazi do izražaja jeste pojas s ramskim motivima uzet sa ženske narodne nošnje. Željela sam spojiti moderno s tradicijskim, kako glazbom, tako i odjećom.
 

Osim što ste voditeljica etno skupine Čuvarice, Vi ste i nastavnica glazbene kulture u OŠ Marka Marulića Prozor-Rama, udana i majka četvero djece. Kako uspijevate sve uskladiti?
Osim što radim u OŠ Marka Marulića, radim još puno stvari, ali s Božjom pomoći, ljubavi prema glazbi i s dobrom organizacijom, sve se uspije. U svom radu imam veliku potporu svoje obitelji i prijatelja, što mi je i najbitnije.

Cijela Vaša obitelj se bavi glazbom. Koliko Vam glazba znači u životu?
Po struci sam magistrica glazbene kulture i etnomuzikologije. Muž se bavi amaterski glazbom te smo tako svoju ljubav prema glazbi prenijeli i na našu djecu. Kod nas je uvijek veselo. Djecu  glazbeno obrazujemo. David, najstariji sin, učenik je srednje glazbene škole u Mostaru, a odnedavno svira u našoj mladoj perspektivnoj hercegovačkoj rock-grupi Nešto između, svira tradicijska glazbala, gitaru i klavir. Ostala djeca također pohađaju osnovnu glazbenu školu. Aktivno sudjelujemo u crkvenim zborovima i folkloru. Slušamo razne žanrove glazbe i dobro se glazbeno razumijemo. Naš život je glazba i znači nam sve.

Već ste snimili album „Mojoj Rami“, imate li u planu i drugi?
Naravno da imamo, nećemo stati na tome. Imamo materijala i radimo na novim pjesmama. Idemo pjesmu po pjesmu, aranžman po aranžman. Sada radimo na aranžmanu za pjesmu „Moj dragane“ i  snimanju novog spota za pjesmu „Divojka“ .