Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović je u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju (FENA) upozorio na odljev kadrova iz Oružanih snaga BiH što, kako kaže, mora biti zabrinjavajuće.

''Mislim da nam profesionalne vojne osobe napuštaju Oružane snage iz razloga što nisu riješena osnovna statusna i materijalna pitanja. Dakle, netko tko ima malu plaću vjerojatno ide tražiti veću'', kazao je Šiljegović, koji je prošlog tjedna ponovno imenovana za parlamentarnog vojnog povjerenika.

Govoreći o ulozi parlamentarnog vojnog povjerenika, napominje da smo postali i regionalno prepoznatljivi.

''Dakle, u regiji jedino BiH ima zaštitnika ljudskih prava profesionalnih vojnih osoba i kadeta'', istaknuo je Šiljegović.

Napomenuo je da je dosadašnja praksa bila takva da je on sa svojim timom najčešće bio na terenu.

''Te terenske posjete, gdje živimo bar jedan dan ili par dana s profesionalnim vojnim osobama i pripadnicima na lokaciji je prava slika stanja u Oružanim snagama. Tu se mogu vidjeti teškoće s kojima su suočeni zapovjednici i profesionalne vojne osobe. Plan u nekom sljedećem razdoblju je upravo takav - terenske posjete, terenske posjete, terenske posjete'', kazao je Šiljegović.

Dodao je da je ured parlamentarnog vojnog povjerenika otvoren, te da nikoga nisu vratili ''ni telefonski, ni elektronski, ni fizički''.

Karakteristika za dosadašnje razdoblje je da su imali raznih pritužbi, otprilike prosječno 100 pritužbi godišnje.

''Volio bih da imamo 500 pritužbi, a da ih 490 nije osnovano i opravdano. Kad imamo 100, a od njih 100 je 80 osnovano ili postoji osnov za te pritužbe, tu pokazujemo određenu dozu zabrinutosti'', kaže Šiljegović.

Ono na što su se u prethodnom razdoblju žalile profesionalne vojne osobe je napredovanje u službi, činovanje, ocjenjivanje, itd. Tu uvijek imaju pritužbi. Video: Šiljegović: Imamo odljev kadrova iz OS BiH
 

''Ono što je dobro je da smo, zajedno s Ministarstvom obrane, taj proces izdigli na jednu veću razinu transparentnosti, tako da smanjujemo taj broj pritužbi'', navodi parlamentarni vojni povjerenik.

Napomenuo je da su u proteklom razdoblju imali problem ishrane i ''on je još uvijek aktualan, zbog teškoća oko javnih nabavki, itd''.

Postoji, navodi Šiljegović, problem materijalno-tehničkih sredstava i materijalnih sredstava.

''Sve nam to sad prouzrokuje jednu pojavu koja je, kažu, i regionalno vezana, i državnički itd. Imamo odljev kadrova iz Oružanih snaga BiH i to mora biti zabrinjavajuće. Mislim da nam profesionalne vojne osobe napuštaju Oružane snage iz razloga što nisu riješena osnovna statusna i materijalna pitanja. Dakle, netko tko ima malu plaću vjerojatno ide tražiti veću'', kazao je Šiljegović.

Dodao je da u sljedećem razdoblju moraju urediti poštivanje pravilnika o unaprjeđenju i vođenju kroz karijeru. Dakle, naglašava Šiljegović, oni moraju znati što mogu očekivati u Oružanim snagama za godinu, dvije, pet, deset, ''ta neizvjesnost njima daje mogućnost odlaska''.

Napomenuo je da ima odličnu suradnju sa Zajedničkim povjerenstvom za obranu i sigurnost BiH, te da često idu u zajedničke posjete na lokacije.

Po njegovim riječima, suradnja s Ministarstvom obrane i Zajedničkim stožerom je vrlo profesionalna, kao i suradnja s Glavnim inspektoratom.

''Potvrda takvog zajedničkog rada Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost, parlamentarnog vojnog povjerenika, Parlamentarne skupštine BiH je ta da je ženevski DIKAF (Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga) prošle godine donio odluku da Bosni i Hercegovini dodjeljuje da bude domaćin i organizator Svjetske međunarodne konferencije ombudsmena za oružane snage 2019. godine. To je vrlo afirmativno za BiH i za ured parlamentarnog vojnog povjerenika i za Ministarstvo obrane BiH'', smatra Šiljegović.

Istaknuo je da će sve učiniti da ovaj trend zaštite ljudskih prava profesionalnih vojnih osoba bude na dosadašnjoj razini.