Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je danas da je BiH u pregovorima sa ruskom stranom i da je maksimalno angažirana na izvozu proizvoda animalnog porijekla u Rusiju.

"U fazi smo ispitivanja i nekih proceduralnih pitanja. Da bismo mogli izvoziti proizvode animalnog porijekla u Rusiju neophodno je da nadležno rusko tijelo, nadležna inspekcija dođe i primi objekte za izvoz u BiH, kako za meso, gdje postoji veliki interes, posebno iz Republike Srpske, tako i za mlijeko", izjavio je Šarović novinarima.

Prema njegovim riječima, postoje obećanje da bi do kraja godine inspekcija ruskog nadležnog tijela mogla doći u BiH i provjeriti ispunjenost uvjeta prema standardima Rusije.

"Ukoliko se to desi, mogli bismo očekivati da se više proizvoda animalnog porijekla, uključujući mlijeko i mliječne proizvode može izvoziti u Rusiju, i to kopnenim putem s obzirom na to da sada nisu potrebne bilo kakve dozvole za prijevoz ovih proizvoda kroz zemlje EU, u ovom slučaju Rumunjsku i Bugarsku", pojasnio je Šarović.

Kad je riječ o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU, Šarović je naveo da su, od četiri mljekare iz BiH koje su ispunile uvjete za to, dvije već počele izvoziti.

"Prva je na tržište Hrvatske, Slovenije i nekih drugih zemalja EU izašla Mljekara Livno sa livanjskim sirom i nekim svojim drugim proizvodima i njeni kontingenti u kontinuitetu idu svih proteklih tjedana", istakao je Šarović.

On je priopćio da se za izvoz u Hrvatsku, Sloveniju i neke druge zemlje EU sprema bihaćka mljekara "Meggle" koja prvi kontingent sa potpuno novom modificiranom ambalažom priprema za 12. studenog.

Prema njegovim riječima, ostale mljekare su u fazi osvajanja tržišta, od kojih dvije čekaju certifikaciju, odnosno dobijanje europskog izvoznog broja, a to su "Puđa" iz Livna i "Pađeni" iz Bileće.

"Inspekcija Ureda za veterinarstvo BiH bila je prije 15-20 dana u ovoj mljekari i uočeni su određeni nedostaci. Tvrtka otklanja te nedostatke i uvjeren sam da će i oni za nekoliko tjedana biti spremni za izvoz na tržište EU", naglasio je Šarović.

On je istaknuo da nije lako zauzeti ponovno neka stara tržišta kao što su tržišta Hrvatske i Slovenije, ali i da se produkcija u BiH smanjila.

"U Hrvatsku smo prije izvozili gotovo 40 milijuna kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda. To sada ni izdaleka nije taj nivo. Bili bismo zadovoljni ukoliko bi mljekare iz BiH u prvoj fazi, u 2016. godini mogle izvoziti desetak milijuna litara", naveo je Šarović.

On je rekao da je smanjen i uvoz mlijeka u BiH. "Uvozili smo prije tri godine iz susjednih zemalja više od 30 milijuna litara, a sada uvozimo samo desetak milijuna", pojasnio je Šarović.