Bosanskohercegovački poljoprivrednici proizveli su prošle godine otprilike 12 tisuća tona jagodičastog voća, što zemlju svrstava na 12. mjesto u svijetu i čini je 'ozbiljnim igračem' u ovoj grani.

Trend rasta iz godine u godinu je stalan, sve je više zasada i ulaganja, pa Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH očekuje dodatno širenje proizvodnje u 2016. godini, što ovisi i od vremenskih uvjeta.

To je za Fenu danas izjavio menadžer u Savezu Armin Kurbegović tijekom godišnje konferencije proizvođača i otkupljivača jagodičastog voća u BiH, koju je taj savez organizirao u Sarajevu u suradnji sa švicarskim Caritasom, GIZ-om, njemačkom organizacijom za međunarodnu suradnju, te s novim projektom USAID/Sweden Farma II.

Cilj je bio da se sudionici upoznaju o aktualnostima i trendovima u BiH, regiji i zemljama Europske unije (EU) vezanim za proizvodnju jagodičastog voća i tržište.

Konferencija je prilika i da svi akteri u lancu proizvodnje i plasmana sjednu za isti sto radi dijaloga u cilju rješavanja zajedničkih problema.

Po izjavi Armina Kurbegovića, problem bh. proizvođača je nekontrolirano širenje ove proizvodnje i sadnje, zbog čega je treba staviti u sustav. Nema ni institucionalne podrške proizvođačima, rekao je.

Najveći izazov je što bolji plasman na europsko i svjetsko tržište kulture koja je zasad 100 posto izvozna.

Sudionici konferencije razgovarali su o novim kretanjima u poljoprivrednoj proizvodnji i mogućem uvođenju EU standarda, bez kojih bh. proizvođači izvoze zasad.

Kurbegović ističe da u Savezu ne sjede skrštenih ruku kad je riječ o uvođenju sustava integralne proizvodnje jagodičastog voća, koji, između ostalog, garantira zdravstvenu ispravnost proizvoda.