Poništenje tendera za nabavku putovničkih knjižica neće odmah izazvati probleme u izdavanju putnih dokumenata bh. građanima, ali bi se to moglo dogoditi već na proljeće 2017. godine, poručili su iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

– Poništenje tendera ne bi trebalo uzrokovati probleme u procesu izdavanja putovnica, ali to svakako zavisi od daljnjeg toka postupka javne nabavke – kaže Amila Opardija, glasnogovornica ove državne institucije, a nakon što je objavljeno da je propao novi trogodišnji ugovor s kompanijom “Muehlbauer” iz Banje Luke, piše Znamo ba.

No, aktuelni ugovor o nabavci putovničkih knjižica koji je IDDEEA zaključila s tom kompanijom istječe u ožujku 2017. godine. Ako ne bude zaključen novi ugovor, tada bi mogli nastati problemi.

– Mi ćemo ponovo raspisati tender, a ako se do ožujka 2017. ne okonča procedura nabavke, odlučit ćemo o daljnjim koracima – navodi Opardija.

Naime, IDDEEA je još u svibnju ove godine raspisala nabavku putovničkih knjižica u vrijednosti od 20 milijuna KM za tri godine. Ponovo je izabrana banjalučka firma „Muehlbauer“, ali je Ured za žalbe BiH poništio tender nakon što ga je osporila francuska kompanija “Gemalto”.