U skladu sa međunarodnim odredba obavezne zaliha jedne države se uspostavljaju kao 61-dnevna potrošnja nafe i naftnih derivata, ili kao prosječni 90-dnevni neto-uvoz, ovisno o tome koja količina je veća.

Uzimajući u obzir paramtere 61- dnevne potrošnje nafte i naftnih derivata u Federaciji, ovaj bh. entitet bi trebao imati oko 204.000.000 litara nafnih derivata u rezervi.

Iz Terminala Federaciji BiH za Patriju objašnjavaju da iako je pomenuti zakon na snazi od kolovoza 2014., (građani taksu za rezerve plaćaju od kolovoza 2014. op.a.) značajne prilive sredstava Operator je ostvario tek tijekom 2016., zbog kašnjenja u donošenju podzakonskih akata.

Zakonom o naftnim derivatima u FBiH osnovano je društvo 'Operater – Terminali Federacije' d.o.o. Sarajevo, koje je uspostavljeno kao jedino nadležno za uspostavu rezervi naftnih derivata u FBiH.

Za uspostavu rezervi naftnih derivata Zakonom je određeno i plaćanje takse u iznosu od 0,01 KM po litru goriva.

Vlada FBiH za svaku godinu donosi posebnu Odluku o namjenskom utrošku takse na naftne derivate, kojom su propisani omjeri utroška prikupljenih sredstva za investicije u sanaciju terminala, za nabavku i osiguranje naftnih derivata, te za troškove rada Operatora.

Operatoru su na korištenje i upravljanje dodjeljeni terminali tečnih goriva u Blažuju, Bihaću, Mostaru i Živinicama, ukupnog kapaciteta 117.000 kubnih metara, ali zbog raznih razaranja, zastarjelosti opreme, posljedice poplava iz 2014., niti jedan terminal nije bio u upotrebljivom stanju, niti je bio uknjižen 1/1 na Federaciju BiH.

Operator je u proteklom razdoblju pokrenuo aktivnosti uknjižbe, i već su na Federaciju uknjižena dva terminala (Bihać i Živinice) dok se uknjižba ostalih terminala čeka u 2017.

Također, Operater je poduzeo i niz tehničkih, pravnih i drugih aktivnosti sa ciljem otpočinjanja uspostave rezervi naftnih derivata u FBiH.

Na ovaj način će Operator biti osposoboljen da odgovori i na Direktivu Europske Komisije kojom su propisane Obavezne zalihe nafte i naftnih derivata koje mora da ima svaka država prije nego postane članica EU.

Iz Terminala objašnjavaju da pored postojećih, Operatoru u FBiH će biti potrebno dodatnih oko 170.000 kubnih metara skladišnog prostora. Zbog toga su isprojektirali povećanje trenutnih kapaciteta na terminalu Živinice, a bit će potrebno obnoviti i devastirane vojne terminale u Misoči kod lijaša, Pokoju u Bihaću, Pajtovom hanu kod Vareša, koji su također dodjeljeni Operatoru.