Bosanci i Hercegovci jedu opasnu, zaraženu i nekvalitetnu hranu. Rezultati su to istraživanja, najvećeg kojeg je proveo Dnevni avaz u saradnji s Veterinarskim zavodom u Bihaću.

Ovaj zavod je certificirani laboratorij, potvrđen od Europske unije, a u njemu je analizirana hrana kupljena na tržnicama, ali u velikim tržnim centrima u Sarajevu, Travniku i Bihaću.

Poražavajući nalazi

U rezultatima mljevenog mesa, ćevapa, bataka i hrenovki koji su kupljeni u renomiranom tržnom lancu u centru Sarajeva, navedeno je da su - pokvareni! Ovi rezultati posebno su šokantni jer je riječ o proizvodima koji su već morali ili jesu prošli navodne stroge kontrole, navodi Avaz.

''U ovim proizvodima pronađene su nedozvoljene količine aerobnih mezofilnih bakterija, koje su indikator starosti, odnosno početka kvarenja mesa'',  rekao je Miloš Rodić, zamjenik voditelja laboratorija za mikrobiologiju, čitajući detaljno analize svakog proizvoda, za koje je bilo potrebno četiri dana da se završe.

Ozbiljne posljedice

No, to nije bilo sve... Na "provjerenom mesu" nakupilo se i opasne bakterije stafilokok, koja, ako se unese u organizam, može biti uzročnik meningitisa, ali i sepse. Zabrinjava i to što je za stafilokokno trovanje hranom karakteristično da se simptomi javljaju u roku od samo jednog ili dva sata.

''Dakle, pronašli smo bakteriju stafilokok, koja je u mesne proizvode, pileće batake, dospjela zbog nedovoljne higijene tokom proizvodnje, čuvanja i rukovanja namirnicama'', navodi Rodić.

U ovim mesnim proizvodima pronađene su i druge opasne bakterije poput ešerihije koli, koja može izazvati teška oboljenja probavnog sustava. Simptomi i posljedice bolesti mogu biti vrlo ozbiljni i dugoročni, jaka bol u želucu i grčevi, povraćanje, proljev i krvava stolica. Ova bakterija može se odraziti i na upalu mokraćnih kanala.

Na idućem koraku padaju u vodu sve predrasude. Stručnjacima su na analizu ponuđeni proizvodi kupljeni na tržnici, na otvorenom, sa štandova, tamo gdje nam se na prvi pogled čini da sve vrvi od bakterija.

Suho meso je kupljeno na prvoj tezgi sarajevske tržnice na Otoci. Ljubazni prodavač je hvalio svoje meso, te je tvrdio da je najukusnije i najispravnije u Sarajevu i okolici. Toliko je bio uvjerljiv, da je kod njega kupljena i sudžuka.

Stručnjaci Zavoda za veterinarstvo su rekli kako su suho meso i sudžuka prošli sve kontrole.