Ako na političkom i operativnom planu sve razine vlasti u BiH nešto žurno ne naprave, bh. poljoprivrednici mogli bi ostati bez više od 200 milijuna eura sredstava koja trebaju stići kroz projekt EU-a pod nazivom “Instrument for Pre-Accession Assistance for Rural Development” (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj).

IPA fondovi

Takva upozoravajuća poruka predstavnicima vlasti u BiH poslana je i kroz godišnje izvješće iz oblasti poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja za BiH za 2016. godinu, a njegov podnositelj je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, piše Večernji list BiH.

U tom dokumentu, analizi napravljenoj na gotovo 120 stranica, između ostaloga, stoji kako je 1. lipnja 2015. godine stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je trebalo biti dodatan poticaj za dogovore oko IPARD operativne strukture u BiH, posebno zbog činjenice da je Europska komisija inzistirala na dodatnoj liberalizaciji bh. tržišta, a time i smanjenja postojeće razine zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje, ali dogovor nije postignut.

U međuvremenu iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva stigla je informacija kako će BiH ostvariti pravo na korištenje sredstava iz IPA II za poljoprivredu u 2018. godini i bez formirane IPARD agencije ako se strateški plan ruralnog razvoja usvoji na državnoj razini do kraja 2017. godine.

Takva je odluka krajem prošloga tjedna stigla od predstavnika Europske komisije na sastanku ministara poljoprivrede jugoistočne Europe. Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić istaknuo je kako bez sredstava iz IPA II BiH teško može postići ozbiljnije pomake u poljoprivredi.

“Bez većeg razvoja i modernizacije proizvodnje bojim se da se nećemo moći nositi s iznimno jakim konkurentskim pritiscima iz Europske unije”, istaknuo je ministar Šemsudin Dedić, prenosi poslovni portal E-kapija.

Strateški plan

Iz Ureda Europske komisije u BiH više je puta sugerirano kako BiH zbog privlačenje novca iz EU fondova mora postići veći napredak na izradi strateškog plana ruralnog razvoja na državnoj razini i provođenju programa harmonizacije za poljoprivredu, hranu i ruralni razvoj.

“U Bosni i Hercegovini se još uvijek očekuje usvajanje strategije za poljoprivredne informacije. Pripreme za poljoprivredni popis još su u ranoj fazi. Unapređenja poljoprivredne statistike i poljoprivrednog informacijskog sustava još uvijek su nedovoljna. Još nisu harmonizirani sustavi uvođenja zemljišta u knjige diljem zemlje, a upravljanje zemljištem zahtijeva daljnje jačanje. Nedostatak konsolidiranih statističkih podataka koči izradu poljoprivredne politike”, poručili su iz spomenute europske institucije.