Ruski državljanin koji je sinoć ušao u BiH, deportiran je jutros zbog prijetnje da bi mogao izvesti teroristički napad, kao i zbog mogućih veza s terorističkom organizacijom Islamskom državom, objavili su službeni izvori u toj zemlji.

"Došli smo do informacija da je ta osoba bliska IS-ovim strukturama", rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, dodajući da je muškarac deportiran.

Pojasnio je da je osoba koja je deportirana "sklona terorizmu' te da vlasti BiH ne vjeruju u njegove dobre namjere.

Prijetnja sigurnosti zemlje

"Vjerujemo da je ovdje došao da svoj boravak iskoristi za neku terorističku aktivnost. U budućnosti neće moći ući u BiH, ali takve akcije nam trebaju svakodnevno kako bismo spriječili slične situacije", dodao je ministar sigurnosti BiH.

Iz Granične policije BiH potvrdili su kako je osoba, za koju je procijenjeno da je prijetnja sigurnosti zemlje, sinoć doputovala zrakoplovom iz Istanbula u Sarajevo gdje je nakon legitimiranja zadržana u pritvoru.

Doznaje se kako je u pitanju ruski državljanin Abdurazakov Akhmad (1955.). Njega su vlasti BiH,  nakon što mu je uručen nalog o deportaciji, zrakoplovom vratile natrag u Istanbul.