Ne živimo zdravo, mnogo pušimo, pijemo i drogiramo se. Pokazuju to najnoviji podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u kojima se navodi da je duhan prošle godine konzumiralo 44,1 posto odraslih, a alkohol 28,8 posto, piše Dnevni avaz.

Više od petine odnosno 21,2 posto stanovnika Federacije BiH je gojazno, a fizički je aktivno samo 24,6 posto!

Mnogo je i onih koji posežu za psihoaktivnim supstancama. Tako je 3,8 posto odraslih u FBiH probalo neku od njih bilo kada u životu, a čak je šest posto dječaka i 10 posto djevojčica izjavilo da su nekada konzumirali sedative!

Berina Ceribašić iz Udruženja “Naša djeca” Sarajevo upozorava da se cjelokupno društvo mora pozabaviti uzrocima ovih problema i puno više raditi na prevenciji.

- Obitelji su sve manje usmjerene na sebe, veliki broj njih bori se s egzistencijalnim problemima i roditelji često izbivaju iz kuće mnogo duže nego što bi bilo poželjno. Djeca i mladi dosta vremena provode i u virtualnom svijetu, gdje su izložena raznim utjecajima. Negativne slike i modeli ponašanja im se predstavljaju kao poželjni – naglašava Ceribašić.

Neka djeca posežu za opijatima iz očaja, neka da bi bila prihvaćena u društvu, napominje ona, upozoravajući da bi roditelji trebali mnogo pažljivije pratiti njihovo emocionalno stanje, razgovarati s njima i potražiti stručnu pomoć.

- Trebamo se i zapitati što društvo nudi djeci i mladima kao alternativu – kaže Ceribašić.

Pogrešan odgoj Sociolog Srđan Vukadinović također smatra da su potrebne hitne reakcije.

- Sve postaje složenije i ubitačnije. Društvo mora definirati strategiju borbe protiv ovisnosti, a ne samo u jednom istraživanju skrenuti pažnju na problem - poručuje on. Napominje da se tinejdžeri koji posežu za zabranjenim sredstvima sve više otuđuju od roditelja, prijatelja, žive u virtualnom svijetu, a kada dođe do problematične situacije, nema nikoga tko bi im pomogao.

- Sve to dovodi do toga da su spremni na različita nasilja prema sebi, pa čak i na suicid - upozorava Vukadinović. Kao jedan od razlog crne statistike psiholog Čedomir Novaković vidi izostanak adekvatnog odgoja i kontrole konzumiranja opijata.

- Društvo postaje sve devijantnije. Niti država, niti roditelji, niti škola, niti obrazovni sustav ne mogu naći odgovarajuću metodu koja može riješiti problem. Mora se raditi više na prevenciji, koje sada gotovo da nema. Društvo prvo ide u devijaciju, a onda postaje poremećeno i bolesno, jer je poremećaj preduvjet bolesnog stanja - navodi Novaković.

Posebno poražavajući podatak je broj gojaznih u našoj zemlji. U FBiH je više od polovine stanovništa gojazjno, zbog čega se nalazimo na šestom mjestu u svijetu po broju pretilih, a na drugom u Europi!

- Gotovo trećina odnosno 31,2 posto djece uzrasta od 5 do 10 godina ima prekomjernu težinu, a od toga je 13,3 posto gojazno. Kod djece od 10 do 15 godina prekomjerna težina je prisutna kod 22,3 posto djece, od kojih je gojaznost prisutna kod 3,9 posto. Posebno kada su djeca u pitanju, gojaznost prate loše prehrambene navike. Tako slatkiše svakodnevno konzumira gotovo trećina odnosno 31,3 posto djece uzrasta od 5 do 15 godina, a grickalice i čips svakodnevno 16,9 posto djece ove uzrasne dobi! Analizom tjedne ponude užina koje se distribuiraju u školama u Sarajevskoj županiji, zdrave namirnice poput voća su se našle na tjednom jelovniku samo u dva posto slučajeva, dok su se sendviče s paštetom, salamom i sirom našli na ponudi u 50 posto slučajeva - podaci su Zavoda. Samo 22 posto djece fizički je aktivno.

Dnevno 16,9 cigareta

Građani BiH dnevno popuše u prosjeku 16,9 cigareta. Zanimljivo je i da duhan konzumira više muškaraca i žena u gradu nego na selu. Svakodnevno konzumiranje cigareta potvrđuje 12,7 posto mladih, od toga 15,5 posto dječaka i 9,7 posto djevojčica. Tako se bilježi i povećanje stope obolijevanja od maligne neoplazme bronha i pluća.

Opija se gotovo polovina stanovništva

U 2016. godini alkohol je konzumirala gotovo polovina muškaraca, njih 46,1 posto, pri čemu najviše - 54,3 posto - muškarci od 25 do 34 godine. Konzumiranje alkohola potvrđuje i 11 posto žena, a čak 20,5 posto njih je starosti od 18 do 24 godine.
Prema podacima ambulantno-polikliničkih službi, u skupini mentalnih poremećaja i poremećaja ponašanja prouzročenih alkoholom održava se trend oboljelih, čak 2.291.

Na marihuani 38,2 posto građana, na kokainu 0,2 posto!

Droga sve više uzima maha. Prema podacima iz Registra liječenih ovisnika Federacije BiH, zaključno sa 2015. godinom registrirano je 1.610 liječenih ovisnika, od čega 1.443 muškarca i 167 žena. Marihuanu koristi 38,2 posto, amfetamin 3,9, ekstazi 0,9 posto, LSD 0,5, a kokain 0,2 posto ovisnika.