Koliki je Prevent gigant u gospodarskom svijetu, najbolje se vidjelo ljetos kad su obustavili proizvodnju automobilskom lideru Volkswagenu, sve dok automobilski div nije ispunio dogovoreno, a posljednjim akvizicijama samo je potvrdio svoju nadmoć. Naime, prema pisanju “Slobodne Bosne”, Prevent preuzima tvornicu kuhinja Alno s kojom će postati jedan od najvećih igrača i u toj branši. Naime, ta tvornica zapošljava 2200 osoba i spada u red vodećih proizvođača kuhinja u Njemačkoj. Tvornica se sastoji od tri proizvodne iz kojih se pokriva njemačko, ali i tržište jačih europskih zemalja, kao što su Švicarska, Britanija i Francuska. Na dnevnoj bazi Alno proizvede više od 2500 vrhunskih kuhinja, a svaka je izrađena u skladu s individualnim željama kupca, tako da Alno nikad ne proizvede dvije jednake kuhinjske garniture.

Godišnji promet tvrtke iznosi 550 milijuna eura, što je približno jednako cjelokupnom godišnjem izvozu drvoprerađivačke industrije BiH, javlja “Slobodna Bosna”. Prevent je još prije nekoliko godina ozbiljno zakoračio u posao s kućnim namještajem. Najprije je preuzeo njemačku tvornicu namještaja Machalke, a godinu poslije i njemačku tvornicu stolova i stolica Wossner, čiju je proizvodnju u međuvremenu prebacio u BiH. Preuzimanjem tvornice kuhinja Alno, Prevent je praktički zaokružio kompletnu proizvodnu diviziju kućnoga namještaja s ukupno više od 3000 radnika. Nakon preuzimanja tvornice Alno, Prevent će objediniti neke proizvodne i prodajne procese kako bi racionalizirao proizvodnju, smanjio troškove i povećao dobit.

Sugovornici “Slobodne Bosne” iz Preventa nisu željeli govoriti o cijeni koju je Prevent platio za preuzimanje tvornice Alno, no špekulira se da je plaćeni iznos nekoliko stotina milijuna eura. Podsjećamo, tvrtka Nijaza Hastora je krajem prošle godine ušla u vlasničku strukturu hrvatske tvornice kabela Elka koja će ubuduće poslovati u tijesnoj suradnji sa srodnom tvrtkom iz BiH - Tvornicom kabela Tomislavgrad (TKT), čiji je vlasnik također Prevent. I u toj branši Prevent postaje lider.