"Pred vlastima u Federaciji BiH mnogo je posla. Prioritet je svakako poboljšanje socio-ekonomske situacije u ovom dijelu države, ali i uvođenje reda i poštivanja zakona i Ustava. Tek našim adekvatnim djelovanjem danas, možemo očekivati pozitivne rezultate sutra", kazao je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH u intervjuu za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, mnogo toga treba u Vladi FBiH počivati na međusobnom povjerenju i razumijevanju problema.

- Imamo sve ono što je potrebno da sutra imamo i dobra rješenja u FBiH i pozitivne posljedice od ove vlasti koja bi napokon nakon četiri godine trebala vratiti pravičnost, ustavnost i zakonitost u ponašanju izvršne vlasti FBiH. U tom smislu trebamo pozitivno gledati na sve i dogovarati se, a ne davati značaja huškačkim izjavama, kazao je on.

Govoreći o sastanku Dragana Čovića, lidera HDZ-a, i Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA oko uspostave vlade HNŽ-u, naglasio je kako je važno što je uspostavljena izvršna vlast u FBiH, jer su, ipak, razgovori na nižim razinama vlasti samo na njima.

- Izetbegović i Čović su to vjerojatno pokušali ubrzati, ali im nije pošlo za rukom. No, vjerujem da će se u narednim danima uspostaviti i vlast na nižim razinama, kazao je Čavara.

Objašnjavajući kako će raditi na stabilizaciji FBiH, naglasio je kako će prvenstveno potrebno vraćanje povjerenja građana u Institucije države, a ono će se vratiti ako građani osjete da radimo u njihovu korist.

- S druge strane, moramo vratiti povjerenje u narušenim međusobnim odnosima političkih stranaka i pojedinaca. Ukoliko nema povjerenja ne možemo se ništa dogovoriti. S druge strane, nećemo imati stranih investicija jer nemamo stabilnosti, nitko neće željeti ovdje uložiti nijednu KM. Bio sam nedavno u Istanbulu na razgovorima s tamošnjim gospodarstvenicima i svi žele investirati u BiH za koju kažu da je njihova druga domovina. Za to postavljaju samo jedan uvjet, da ne budu prevareni. Moramo uspostaviti pravnu državu, imati jasna mjerila da se Zakon primjenjuje, kazao je on i dodao kako moramo privući investitore i pomoći im da posluju.

Obzirom da je član tima koji priprema dolazak pape Franje u BiH rekao je kako su pripreme u finalnoj fazi, sve je decidno određeno, a sada se ulazi u onaj operativni dio stvari.

- Moram reći da je od velikog značaja činjenica da u našu zemlju dolazi čovjek koji predstavlja milijarde stanovnika Zemlje. Mislim da će BiH dobiti veliku pažnju. To je osoba koja širi mir i ljubav kroz Katoličku crkvu i sama njegova želja da dođe u BiH treba nam značiti. To nam donosi novu perspektivu, a sam utjecaj Svete Stolice je ogroman i moramo ga koristiti. Upravo je zahvaljujući njegovom govoru u Europskom parlamentu dato i zeleno svjetlo da na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. U svakom slučaju njegov dolazak odaslat će iz BiH jednu pozitivnu sliku i lijepu poruku, kazao je Čavara.

Prema njegovim riječima, boračka revizija je rađena neustavno, što je rekao Ustavni sud BiH, prekršen je i Zakon u ovom slučaju.

- Dok god svaki građanin ne bude zahtijevao da se poštuju Ustav i Zakon mi ćemo biti država nesretnih ljudi. Ja mislim da mogu doprinijeti da se uspostavi određeni red u Federaciji BiH u svim segmentima. Predsjednik FBiH ima velike ovlasti i ja ću ih koristiti kako bi se poštovao Ustav, ali i Zakoni te temeljna ljudska prava svakog pojedinca, navodi Čavara

Na upit smatra li da je vladajuća koalicija sazrela dovoljno da konačno provede ustavne reforme te hoće li zahtijevati novi ustroj Federacije BiH, Čavara ističe kako je on neminovan.

- Ovolika administracija, ovako složeni odnosi pokazali su koliko su neefikasni i komplicirani, samo to nam nameće promjenu. S druge strane, dok prijatelje oko nas ne prihvatimo onakvima kakvi jesu i da oni imaju svoje potrebe i želje, te dok im ne prestanemo nametati svoje želje, nećemo početi ni surađivati i postizati zajedničke interese, kaže Čavara.

- To je slučaj i s BiH. Kada prihvatimo da ona ima tri konstitutivna naroda i kada prihvatimo da svaki od tih naroda ima svoje viđenje, želje i potrebe onda ćemo biti zemlja sretnih ljudi. Bezobrazna je činjenica da se Hrvatima prigovara da time što zahtijevaju da se ispune njihova prava zapravo žele podjelu BiH. Sramotno je to reći onima koji u dva mandata nisu imali svoga predstavnika u Predsjedništvu BiH. Zapravo, Hrvati su najveći integrativni dio BiH, kazao je predsjednik Federacije.

Dnevnik.ba