S obzirom na procedure donošenja odluke, povećanja trošarina na gorivo zasigurno neće biti u prvom tromjesečju ove godine.

Iako je postojala suglasnost entitetskih premijera, BiH je u novu godinu ušla bez novih trošarina koje bi povisile cijenu goriva, iako je dogovor postignut još prije nekoliko mjeseci, piše Večernji ba.

. U Ministarstvu financija BiH vjeruju da će to pitanje ipak uskoro biti riješeno, a prema prijedlogu, trošarine bi cijenu goriva mogle uvećati za 25 feninga po litri, javlja TV1. Entitetski premijeri su suglasni, kao i članovi UO UNO oko povećanja trošarina na gorivo u BiH. Prijedlog je da se trošarine na dizel sa sadašnjih 0,3 podigne na 0,45 feninga, na benzin sa 0,4 na 0,55 te da se s 10 feninga posebna trošarina za izgradnju autocesta podigne na 0,20 feninga.

Usuglašeno je i povećanje cestarina za novih 10 feninga. "Povećanje na gorivo je neupitno za oba entiteta, država za to, međutim, nema suglasnosti oko drugih trošarina. Ja kao predsjedatelj radim kako sam i navikao, a to je da dođemo do konsenzusa. Siguran sam da ćemo doći", za TV1 izjavio je Vjekoslav Bevanda, ministar financija i riznice BiH. Vlasti u BiH očekuje povećanje prihoda od trošarina na gorivo od 180 milijuna KM, dok je planirano povećanje od cestarina oko 120 milijuna KM. Bez ovih povećanja upitna je dinamika nastavka izgradnje autocesta.

Naime, uvećanje trošarina je jamstvo za povlačenje novih kreditnih sredstava od međunarodnih financijskih institucija za ove namjene. Vlastima na ruku ne ide i kontinuirano smanjenje cijene nafte na svjetskom tržištu. Ipak, s obzirom na procedure donošenja odluke, povećanja cijena zasigurno neće biti u prvom tromjesečju ove godine. Ipak, nisu samo trošarine preduvjet za povećanje prihoda od nafte.

U Ministarstvu financija BiH razmišljaju o mogućnosti: "Da se lož ulje izbaci iz sadašnjeg tretmana, jer svjedoci smo da je enormno povećanje uvoza lož ulja i znamo, hajmo to otvoreno reći, da su na tom dijelu prijevare", istaknuo je Bevanda te nije želio konkretizirati o kojim količinama lož ulja se radi, ali se procjenjuje da je minimalna šteta po proračun oko 40 milijuna KM.