''Reakcije na hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona su, u najmanju ruku, neprimjerene'', rekao je u intervjuu za Večernji list Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora.

''Moram biti iskren i reći kako nisam čuo ni jednu ozbiljniju primjedbu na sami sadržaj ponuđenih rješenja. Uglavnom su to načelne priče kako je riječ o preozbiljnom i krupnom političkom pitanju te da nije dobro, zamislite, što upravo Hrvati predlažu kako izabrati svoga legalnoga i legitimnog predstavnika. To je nešto što HDZ BiH, a evo danas i sve hrvatske stranke okupljene oko HNS-a, pokušavaju više od desetljeća. Za takvo nešto, svjestan sam, moramo imati sugovornike kod druga dva naroda'', rekao je Čović.

Dodao je kako je istina da su se već više puta zajednički usuglasili kako budućim rješenjima treba onemogućiti da jedan narod drugome bira predstavnike za institucije etničkog predstavljanja, kao što su domovi naroda ili Predsjedništvo BiH.

Rekao je kako bi pokušaj da se Hrvate opet isključ iz vlasti, BiH vratilo desetljećima unatrag.

Rano je govoriti o izborima

Kada su u pitanju izbori 2018. godine, Čović smatra kako je još prerano procjenjivati što će se dogoditi ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona i provedbe odluke Ustavnog suda.

''Po pitanju izbora 2018., još je rano prognozirati hoće li i kada će biti izbori te po kojem zakonu. Vjerujem kako ćemo svi skupa imati dovoljno političke mudrosti da se ne dovodimo u situacije novih kriza i novih usložnjavanja odnosa'', smatra hrvatski član Predsjedništva BiH.

Po njegovim riječima, pred BiH su velika iskušenja i neizvjesnosti, a pomoć međunarodne zajednice bit će od velikog značaja da se uspješno odgovori na te izazove.

Velika iskušenja

''Pomoć već i stiže jedno dulje razdoblje, što pred očima javnosti, što izvan toga javnog prostora. Svima nam je stalo da se BiH konačno izvuče iz ove političke kaljuže i opasnosti daljnjeg usložnjavanja i produbljivanja političke, gospodarske i socijalne krize. Čekaju nas velika iskušenja i neizvjesnosti, a međunarodna zajednica je naš prijatelj koji je svjestan da je došlo vrijeme da se napravi iskorak te konačno riješi hrvatsko pitanje kako bismo se mogli ponovno vratiti na ekonomske i socijalne reforme i svoj euroatlantski put'', kazao je Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH smatra kako ne postoji realna opasnost od pokušaja da se legitimne predstavnike Hrvate ponovno pokuša isključiti iz vlasti.

''To se danas, duboko vjerujem, ne može dogoditi. Već smo imali takav scenarij i to je vratilo BiH desetljećima unatrag. Ti ljudi i te opcije koje nešto slično zagovaraju i svoje političko djelovanje usmjeravaju prema tome, nisu zagovornici stabilne BiH. Mi ćemo nastaviti biti predvodnici i nositelji europskog puta u BiH, nastavit ćemo raditi na suživotu i stabilnosti naše domovine, a uvažavajući sve narode i žitelje BiH'', poručio je Čović.

Nesigurna državna vlast

Osvrnuo se i na neusvajanje Zakona o trošarinama što je, po njegovim riječima, rezultat jeftinog političkog kalkuliranja.

Vladajuća većina upitna je na svim razinama, upozorio je Čović, dodavši kako čak i unutar iste stranke postoje potpuno različita stajališta o određenim ključnim pitanjima.

''Što se tiče vlada na državnoj i federalnoj razini, a ponegdje i na županijskoj razini, tu svakako ima problema, ali recimo da su manje javni, ali opet se nekako kreće naprijed. Bojim se da nismo sigurni kako će se dalje stvari razvijati na državnoj razini'', kazao je Čović.

Bljesak.info