Mnogi građani BiH već su uvelike krenuli u potragu za boljim i jeftinijim destinacijama za godišnji odmor.

Najveći broj građana će ipak prvo pogledat i u novčanik pa tek onda Iako turističke agencije nude primamljive destinacije po hit cijenama, građani BiH, u kojoj je prosječna plaća 854 marke, ipak se odlučuju za bliže zemlje, odnosno jeftinija odmarališta na Jadranu ili u Albaniji, piše Dnevni avaz.

Do apartmana je moguće doći putem agencija, koje za svaku ljetnu sezonu pripreme bogatu ponudu.

Najjeftiniji aranžmani su od 40 do 50 maraka po osobi za ljetovanje u hotelu s doručkom na hrvatskom Jadranu, odnosno 55 maraka u Crnoj Gori.

''Tijekom cijele sezone imamo akcijske ponude. Trenutno imamo ponudu u Baškoj Vodi gdje cijena noćenja s doručkom i večerom u hotelu iznosi 42 KM po osobi'', kazali su za Avaz iz turističke agencije Centroturs.

Dakle, sedmodnevni odmor za bračni par s dvoje male djece košta minimalno 600 maraka. Naime, za djecu do 12 godina smještaj je besplatan. Na ovu cijenu treba dodati troškove puta, dnevne troškove, boravišne pristojbe... Na kraju, grubom računicom dolazimo do cifre od skoro 1.000 maraka.

Nerijetko se građani odluče da sami pronađu smještaj za svoju obitelj, a najčešće putem interneta ili oglasa. Na internetu privatni apartmani se mogu pronaći po cijeni od 50 KM po danu i više, ovisno o atraktivnosti mjesta, blizini plaže, uvjetima u apartmanima... Tako računicom dođemo do cijene od 350 KM za sedmodnevni odmor u apartmanu.

Osim cijene aranžmana, koja je za većinu građana presudna pri odabiru destinacije na kojoj ljetovati, postoji još niz faktora koji utječu na odluku o tome gdje provesti odmor.

Za razliku od ponuda u turističkim agencijama, u ove cijene nisu uključeni hrana i prijevoz. Oni koji se odluče ljetovati u privatnim apartmanima uglavnom doručkuju, ručaju i večeraju na plaži. Tako, ponovo grubom računicom dođemo do cifre od 1.000 KM i više, piše Avaz i navodi kako su iz agencija potvrdili, kako se njihove cijene ljetovanja ne razlikuju previše od onih u privatnom aranžmanu, to broj onih koji traže hotelski smještaj sve više raste.

Bljesak.info