"Mala, odužit ću se ja jednom tebi, vidjet ćeš ti!", poručio je mladoj Karlovčanki Aniti Dumešić bezbroj puta beskućnik Joža, kojeg dobro poznaje većina Karlovčana. Bez ruke, često ga viđaju ispred trgovačkih centara, gdje se nada pokojoj kuni i to u pravilu nenametljivo i tiho, piše KAportal.

Nesreće ga nisu mazile – bez ruke je ostao u nesreći s kombajnom, ranjen je u Domovinskom ratu, imao je i rak želuca, a prije dvije godine i tešku prometnu nesreću kada ga je na pješačkom prijelazu udario automobil i zadobio je teške ozljede glave.

Trenutačno živi u trošnom kućerku bez struje i vode, koji mu je dao na korištenje prijatelj.

Anita je humana 23-godišnjakinja i pomagala mu je često s par kuna, par toplih riječi, ponekad je u kriznim situacijama znao i sam doći do nje u trgovački centar i zamoliti je za pomoć i uvijek je dobio nešto.

A, onda je došao dan kada su se obistinile njegove riječi. Objava na Facebooku Anite Dumešić dirnula je prvo Karlovčane, a potom i cijelu Hrvatsku. Joža joj je, naime, u četvrtak prišao na radnom mjestu i dao tisuću kuna, podsjetivši da je rekao da će joj se odužiti. Pokušala mu je vratiti novac i odmah, kao i nakon posla, ali on nije za to htio ni čuti.



Iako je u teškoj situaciji, nakon što je dobio novac od osiguranja zbog pretrpljene nesreće, ovaj čovjek odlučio je prvo odužiti se osobi koja je njemu pomagala kada nije imao niti kune. Nisu novci koje je dobio toliko veliki da riješi svoje životne probleme, ali srce i dobrota ponekad su važniji i od toga.

Bilo bi dobro ovu priču završiti nekom jakom poukom, ali zapravo bi bilo i suvišno. Na vama je kako ćete je interpretirati i hoće li i kako utjecati na vas i vaš odnos prema ljudima u problemima. Ili, drugim riječima, mnogima nikakva pouka nije potrebna, a mnogima ne bi otvorila oči, kako god efektna bila. Vrijedi se nadati da je ovih prvih, ljudi kao što su Anita i Joža, ipak više, piše KAportal