Njemačka policija još uvijek taji identitet čovjeka koji je s kamionom ubio 12 osoba na božićnom sajmu u Berlinu. Njemački mediji špekuliraju da se radi o migrantu iz Pakistana ili Afganistana, a najdalje je otišao Berliner koji je bez upitnika objavio da je terorist Afganistanac koji je u Njemačku stigao u veljači. U svakom slučaju više informacija saznat ćemo u 13 sati kada je berlinska policija najavila press konferenciju.

Ipak, policija je rano ujutro potvrdila da je napad izveden s namjerom. Još uvijek ne koriste riječ terorizam, ali sada su stvari puno jasnije…

Glasnogovornik berlinske policije opisao je i što se događalo nakon što je kamion konačno stao. Ubojica je u tom trenutku istrčao iz kamiona i počeo bježati prema slavnom parku Tiergarten, ali iza sebe nije primijetio neznanog junaka koji ga je pratio i alarmirao policiju.

– Policija ga je sustigla kod Slavoluka pobjede. Hrabri svjedok je nazvao policiju nakon što ga je pratio više od kilometra. Vozaču kamiona vjerojatno je bio plan nestati u mraku parka, ali srećom nije uspio – rekao je Winfried Wenzel usput potvrdivši da je u kamionu pronađeno mrtvo tijelo poljskog državljanina.

On je bio originalni vozač kamiona koji je prevozio čelik iz Italije u Berlin. Vlasnik poljske firme, prenose njemački mediji, rekao je je kamionom trebao upravljati njegov rođak, inače vrlo odgovorna osoba.

– Kontakt s njim smo izgubili oko 15 sati. Pretpostavljam da je netko ukrao kamion, a da se mom rođaku nešto dogodilo…

Nažalost, pretpostavke su bile točne.

Nekoliko sati poslije poljska web stranica money.pl objavila je da je kompanija ipak uspjela doći do nekih informacija pomoću satelitskog praćenja.

– U 15.44 netko je pokušao upaliti kamion, Idućih sat vremena ništa se nije događalo. Sljedeći pokušaj paljenja uslijedio je u 16.52 i motor je radio sve do 17.37. Međutim, vozilo se nije pomicalo. U međuvremenu bilo je još nekoliko pokušaja paljenja, a kamion je počeo voziti tek u 19.34 – rekli su iz kompanije potvrdivši da vozač time nije pokušao paliti motor da bi ugrijao kabinu.

– Ne, drugi sistem služi za grijanje kabine. Očito je netko prvi put zasjeo u kamion, te nije imao pojma kako ga pokrenuti prenosi Jutarnji list.