Zbog izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika cijeli je svijet postao nesigurnije i nepredvidljivije mjesto, piše za BBC Barbara Plett Usher. Donosimo najbitnije dijelove njezine analize.

"Unatoč agresivnim objavama na Twitteru, američki predsjednik Donald Trump još nije započeo nijedan novi rat. Međutim, predstoji li nam ipak svjetska kriza?

Pripadnici islamske države protjerani su iz Sirije i Iraka. ISIS još uvijek ima "podružnice" u drugim dijelovima svijeta, no njegovu glavnom centru zadan je fatalni udarac.

Pitanje je je li za pobjedu zaslužan Trump, ili je on samo dovršio ono što je započeo njegov prethodnik Barack Obama. Trump je, poput Obame, podupirao lokalne snage obrane napadima iz zraka i operacijama specijalnih postrojbi na terenu, no ubrzao je kampanju i američkim zapovjednicima dao veće ovlasti.

Prema posebnom izaslaniku za borbu protiv ISIS-a Brettu McGurku, to je "imalo velik utjecaj" na ishod borbe protiv terorista ISIS-a. U svakom slučaju, pobjeda nad tom organizacijom je najveći uspjeh Trumpove vanjske politike".

Nestabilnosti u Iranu

"Trump smatra da Iranu nisu nametnute dovoljne sankcije s ciljem ograničavanja nuklearnog programa u toj zemlji te prijeti odstupanjem SAD-a iz sporazuma o tom nuklearnom pitanju iz 2015. godine. Želi agresivniji pristup rješavanju problema iranskog nuklearnog naoružanja.

Odstupanje od sporazuma dovelo bi do nestabilnosti na Bliskom istoku te slabljenja transatlantskog saveza, koji je od Drugog svjetskog rata kamen temeljac globalne sigurnosti.

Također bi potkopala Ugovor o neširenju nuklearnog oružja na koji se iranski dogovor oslanja.
"On nam je potreban kao zlatni standard", kaže donedavna visoka dužnosnica UN-a za razoružavanje, Angela Kane.

Nuklearni rat ponovno je postao stvarna prijetnja

"Trump je dodatno zahuktao već uzavrelu situaciju sa Sjeverom Korejom jer svojom napadnom retorikom povećava šanse za otvoreni sukob.

Kada ne vrijeđa sjevernokorejskog predsjednika, Trump iskazuje spremnost na dijalog. Trenutno se nalazi u toj fazi zbog olimpijskog primirja između dviju Koreja.

Trumpova administracija izgradila je snažnu koaliciju međunarodne podrške za svoju strategiju jačeg pritiska na Pyongyang. Prema zamjeniku državnog tajnika Georgea W. Busha, Johnu Negroponteu, Trump je time svijet učinio sigurnijim.

Mnogi smatraju da Trumpova opasna retorika služi svrsi jer Sjevernoj Koreji daje do znanja da je SAD spreman upotrijebiti silu.

Ipak, ovo je prvi put nakon kubanske raketne krize 1962. godine da je SAD zaprijetio napadom drugoj nuklearnoj sili".

Povratak Hladnog rata

"Neprijateljstvo između SAD-a i Rusije ponovo poprima hladnoratovske razmjere, a obje zemlje pojačavaju svoj nuklearni arsenal. Vladimir Putin pogoršao je situaciju svojim intervencijama u Ukrajini, zbog čega je obustavljen dijalog između Putina i bivšeg američkog predsjednika Obame.
Trump želi razgovarati s Putinom, no ne može zbog kontroverznih optužbi da je za predsjednika izabran zahvaljujući tajnoj uroti s Moskvom. Ironija je da je američki odnos s Rusijom danas gori nego u Obamino doba.

Smanjena diplomacija

"Vanjska politika SAD-a sve je militantnija, posebice nakon napada 11. rujna, a pod Trumpom se taj proces samo još više ubrzava.

Trump ne razumije niti pretjerano brine o diplomaciji. Državnom tajništvu predložio je velike proračunske rezove, a za Fox News izjavio da je u stvaranju politike važan jedino on, jer "bit će onako kako on kaže".

Diplomacija je ključna za prevenciju ratnih sukoba. Američka diplomacija odnijela je brojne ključne pobjede na međunarodnom planu, poput mirovnog sporazuma između Egipta i Izraela ili Marshallova plana".

Amerika u povlačenju

"Trump potkopava američku predanost rješavanju globalnih problema. Najveće posljedice po tom pitanju ima njegovo povlačenje SAD-a iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Trumpova retorika o "Americi na prvom mjestu" ima za cilj poljuljati saveze i institucije koje od kraja Drugog svjetskog rata čuvaju svjetski mir i poredak.

Novinar Washington Posta David Ignatius ipak smatra da američka moć ima "trajnost koja nadilazi Trumpa i njegovu vladavinu tvitovima".

Richard Haass iz američkog Vijeća za vanjske poslove pesimističan je jer smatra da nijedna druga svjetska sila ne može zauzeti američko mjesto ako Trump odluči prestati aktivno promicati međunarodni red.

"Alternativa međunarodnom redu na čelu sa SAD-om je manje međunarodnog reda", kaže Haass.

Nepouzdan i nepredvidljiv

"Trumpova politika više se vodi njegovim burnim karakterom nego njegovom željom da Ameriku "ponovo učini velikom". Neki tvrde da je Trumpova nepredvidljivost američki as u rukavu u međunarodnim poslovima, a neki smatraju da Trumpove izjave i prijetnje treba ignorirati.

Međutim, ni Trumpovi pristaše ni protivnici ne znaju koja je zapravo politika Trumpove Amerike, a međunarodna zajednica sve više gubi povjerenje u američko vodstvo.

Nepredvidljivi svijet pod nepredvidljivom Bijelom kućom nikako nije mjesto ugodno za život", zaključuje Plett Usher za BBC.