Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, koji se nalazi u posjetu Haitiju, izrazio je žaljenje zbog 500 poginulih i velike štete koju je iza sebe ostavio razorni uragan Matthew, ne skrivajući istovremeno razočaranje slabim odazivom međunarodne zajednice na pozive za pomoć toj karipskoj zemlji.

"Razočaran sam odgovorom međunarodne zajednice  (...) pozivam vodeće donatore da pomognu", kazao je Ban Ki-moon u zračnoj luci u Port-au-Princeu nakon kraćeg posjeta jugu zemlje.

Haiti se jedva oporavlja od potresa iz siječnja 2010. u kojem je poginulo više od 200.000 ljudi. Zbog nekoordiniranosti, humanitarna pomoć se pokazala kao potpuni fijasko jer je tek manji dio pozamašne novčane pomoći koju je prikupila međunarodna zajednica stigao do samih žrtava.

"Svjestan sam da u nekim zemljama postoji određeni zamor, ali trenutna situacija, katastrofa koja je zadesila cijelu zemlju zbog naleta uragana, je neopisiva", poručio je glavni tajnik UN-a.

No, međunarodni donatori ne pokazuju volju da još jednom financiraju humanitarnu pomoć za Haiti i za sada je prikupljeno tek 13 posto neophodnih financijskih sredstava.

Osim potpuno uništenih domova i plantaža, vlasti i humanitarne udruge strahuju da bi zbog velikih poplava i onečišćene vode moglo doći i do izbijanja kolere.