Iako su opremljeni najjačim hardverom i softverom, čak i vrhunski Android telefoni i tableti imaju problema s performansama.

Glavni krivac su, naravno, aplikacije. Sigurnosna kompanija AVG sada je objavila listu aplikacija koje su odgovorne za spomenute probleme na Android uređajima, a odnosi se na drugo tromjesečje ove godine.

Aplikacije su podijeljene u dvije grupe. Prvu grupu čine aplikacije odabrane od strane korisnika, a ovdje je najveći problem Snapchat.

Snapchat je po usporavanju performansi uređaja uspio prestići i Facebook, a za ovo je zaslužno simultano korištenje kamere, Wi-Fi/cellular podataka i GPS-a.

Još jedan neočekivani "uljez" je i Tumblr - aplikacija koja troši najviše podataka, više i od Netflixa i Spotifyja zajedno.

Kada su u pitanju aplikacije koje se automatski pokreću ili rade u pozadini, na prvom je mjestu Facebook, a slijedi ga Google Play Services.

AVG ističe da im cilj nije uznemiriti Android korisnike, nego ih samo upozoriti i ukazati im na to koje aplikacije trebaju izbjegavati.

Naravno, prisustvo ovih aplikacija na AVG-ovoj listi također ukazuje i na to da su ovo najpopularnije aplikacije, što kod korisnika može stvoriti nedoumicu oko toga što učiniti, tj. koje aplikacije obrisati, a koje koristiti i dalje.

Izvor: SlashGear/AVG