Austrija je potvrdila da se s Njemačkom i Slovenijom odvijaju pregovori za ograničavanje ulaska migranata u te zemlje, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA koja navodi kako plan predviđa da te države zajednički nadziru migrantski tok na granici Slovenije i Hrvatske.

Konkretniji pregovori o zajedničkoj suradnji njemačke, austrijske i slovenske policije na  jačanju kontrole migrantskog vala vođeni su u srijedu u Šentilju na razini ravnatelja slovenske i austrijske policije, ali političke odluke triju vlada  još nema, kazao je za STA  Karl-Heinz Grundboeck, iz službe za odnose s javnošću austrijskog ministarstva unutarnjih poslova dodavši da zato ne može govoriti o pojedinostima niti koliko će policajaca čuvati slovensku schengensku granicu.

Austrijska policija očekuje da bi nove mjere smanjivanja priljeva migranata mogle početi krajem ovog mjeseca, a zanijekala je najave da će istodobno pojačati sigurnosne mjere na granici sa Slovenijom kako bi spriječila ilegalan ulazak migranata, navodi STA.

Slovenski premijer Miro Cerar koji je u četvrtak u Berlinu o svojim prijedlozima za obuzdavanje migracijskog vala govorio s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel najavio je da će svoje prijedloga u petak predstaviti svim čelnicima Europske unije, objavila je u četvrtak slovenska televizija. Televizija navodi da je problem to da njemačka kancelarka tvrdi kako će i dalje primati migrante iako je Njemačka zadnjiih tjedana zaoštrila kriterije za njihov ulazak i odbila primiti više tisuća migranata.

Slovenski mediji u četvrtak su pozivajući se na neslužbene informacije ljudi bliskih Cerarovoj vladi pisali o navodnom "planu B" kojim Slovenija na svojoj granici namjerava zaustaviti migrantski val ako se ne nađe zajedničko rješenje na razini EU-a, a navodno bi u slučaju potrebe i velikog migrantskog priljeva koji se ne bi mogao kontrolirati bila spremna postaviti bodljikavu žicu na svih 670 kilometara kopnene granice s Hrvatskom.