Glavna australska znanstvena agencija objavila je danas značajno novo otkriće. Tvrdi da je, "s preciznošću i sigurnošću bez presedana" utvrdila "najvjerojatniju lokaciju" na kojoj se prije više od tri godine srušio malezijski avion MH370.

Agencija Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), naime, tvrdi da je pronašla lokaciju njegovog pada na temelju satelitskih snimki koje su napravljene dva tjedna nakon njegovog rušenja 8. ožujka 2014., pri njegovom letu iz Kuala Lumpur za Peking. U ovom Boeingu 777 nalazilo se 239 ljudi.

Avion se srušio sjeveroistočno od pretraženog područja?

CSIRO tvrdi da se avion srušio u more sjeveroistočno od 120.000 km kvadratnih velikog područja na kojem se dvije godine vršila potraga. Međutim, kako izvještava Reuters, australska vlada odbacila je zaključke ove organizacije, navodeći da nisu dovoljno specifični.

Pad aviona na letu MH370 postala je jedna od najvećih avijacijskih misterija, a vjeruje se da je avion skrenuo tisućama kilometara s kursa prije nego se srušio negdje kod zapadne obale Australije. Australija, Malezija i Kina otkazale su svoju zajedničku potragu nakon dvije godine i 160 milijuna $ troškova, unatoč protestima obitelji žrtava.

Satelitske snimke, na koje se CSIRO poziva, napravile su francuska vojno-obavještajna služba i francuska svemirska agencija CNES, a na njima se vidi sedamdesetak krhotina u moru, od kojih je desetak "vjerojatno" ljudskog porijekla.

Oceanograf i glavni autor izvještaja ove agencije, David Griffin, naveo je za Reuters da, ako su krhotine uočene na snimkama autentične, to potvrđuje njihovu prethodnu analizu oceanskih struja koja je ukazivala na to da je zona rušenja sjeverno od područja koje se najtemeljitije pretražilo.

"Sve se uklapa tako savršeno, jedina stvar koja nedostaje je dokaz da su to zaista komadi aviona", zaključio je Griffin.