Znanstvenici trenutno rade na razvoju plastenika koji bi oponašao uvjete na Zemlji, te bi astronautima proizvodio hranu.

NASA je nedavno otkrila kako će izgledati svemirski plastenik koji bi u budućnosti trebao hraniti astronaute na dugim putovanjima kroz svemir, te koji bi trebao funkcionirati na Mjesecu ili u misijama na Marsu, prenosi portal net.hr.

Plan je da se ovaj plastenik na napuhavanje zakopa ispod površine zemlje na Marsu ili regolita na Mjesecu kako bi bio zaštićen od svemirskog zračenja, a trebao bi imati i posebno osvjetljenje.

Inženjeri i znanstvenici iz NASA-e i Sveučilišta u Arizoni rade na prototipu ovog zatvorenog sustava unutar kojeg bi koristili biljke koje će neutralizirati CO2, te pružati hranu i kisik. Prototip bi tako trebao podržavati revitalizaciju zraka, uzgajanje biljaka za hranu i recikliranje vode i otpada.

Gene Giacomelli sa Sveučilišta u Arizoni, izjavio je: "oponašamo ono što bi biljke imale da se nalaze na Zemlji i koristimo te procese za održavanje života. Cijeli sustav tako u maloj mjeri oponaša biološke sustave na Zemlji."