Zračni napadi sirijskog režima nastavljaju se u nedjelju u Istočnoj Guti dan nakon izglasavanja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva primirje "bez odgode" u tom opkoljenom pobunjeničkom uporištu, objavila je nevladina organizacija.

"Napadi su nastavljeni u nedjelju ujutro s udarima na sektor Šifunija, na periferiji Dume", velikog grada u Istočnoj Guti, istaknuo je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

U sedam dana ubijeno 519 civila, među njima 121 dijete

U sedam dana zračnih udara i topničke paljbe u Guti poginulo je 519 civila, među kojima stotinjak djece, po Opservatoriju.

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je nakon dugih pregovora usvojilo rezoluciju kojom se traži tridesetodnevno primirje u Siriji kako bi se omogućila humanitarna pomoć kriznim područjima.

Usvojeni tekst koji stupa na snagu "bez odgađanja" i koji je mijenjan nekoliko puta zahtijeva da "sve uključene strane zaustave napade" u idućih trideset dana, prenosi agencija France Presse.

Cilj rezolucije je "omogućiti dostavu humanitarne pomoći i medicinske evakuacije bolesnih i najteže ozlijeđenih".

Olaf Skoog, veleposlanik Švedske koja je suautor ove rezolucije, uz Kuvajt, naglasio je da su humanitarni konvoji i evakuacijski timovi spremni na pokret.

Unatoč inicijalnom protivljenju Rusije, svih 15 članica VS-a glasalo je za tridesetodnevno zaustavljanje neprijateljstava.

Snage sirijskog režima ubile su više od pet stotina ljudi tijekom tjedna intenzivnog bombardiranja Istočne Gute, prenio je u subotu BBC.

Među ubijenima u Istočnoj Guti je 121 dijete, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.