Na Arktiku je vrijeme za dugu polarnu noć, kada bi trebalo da je veoma hladno i kada ocean postane beskonačna pustinja leda. Ove jeseni, to nije slučaj.

Temperatura je čak dvadeset stupnjeva viša od uobičajene, odnosno umjesto -25 stupnjeva sada je tamo pretopih -5 celzijevih.
 

Ujedno, količina leda koji prekriva ocean je na rekordno niskom nivou. Količina leda dostigne minimum u rujnu, nakon čega bi on trebalo ponovo da se stvara. I ove godine led se formira, ali ne tako brzo kako bi trebalo, piše Washington Post.

Na ovom snimku možete vidjeti kako Arktički led "nestaje" u posljednjih 25 godina:
Stručnjaci su iznenađeni zbog ovakvih rezultata.

"Oko 20 stuonjeva je toplije nad cijelim Arktičkim oceanom, dok se u isto vrijeme događaju 'hladne anomalije'sličnih jačina na sjevernom dijelu Azije", rekao je Jennifer Francis, specijalist za Arktik sa Rutgers Univerziteta za Washington Post.

Ne zna se koje će biti posljedice ovako tople jeseni nad Arktikom. Stručnjaci se slažu da je cijela situacija prilično "ekstremna".

"Jačina i trajanje ovih temperaturnih anomalija je veoma neobična. Varijacije u temperaturi na Arktiku su česte, pogotovo tijekom hladnog razdoblja. Ali trajanje ovog 'toplog vala' na Akrtiku, koji prati 'hladan val' u Sibiru je neobično", kaže Zack Labe, doktorand na Univerzitetu Kalifornije koji se bavi proučavanjem Arktika.